Както преди са съществували, така и в наши дни съществуват много билки и подправки срещу рак, чието действие се дължи предимно на техните мощни антиоксидантни свойства.

Техните биологични ползи за здравето произтичат от способността им да предизвикват промяна в определени клетъчни процеси. Сред тези процеси са клетъчното делене, апоптозата, клетъчната диференциация и имунокомпетентността – способността на тялото да има нормален имунен отговор след излагане на антиген.

Добавете тези ароматни билки и подправки към ежедневните си ястия, за да подсилите имунната си функция и да предотвратите заболяване.

Розмарин

Две съставки, открити в розмарина, са кафеена киселина и розмаринова киселина. Те са богати на антиоксиданти и действат противовъзпалително. Розмаринът е богат и на карнозол, което прави тази билка антитуморогенна (помага срещу образуването на тумори). Установено е също, че розмаринът детоксикира вещества, които могат да инициират рак на гърдата.

Смята се също, че терпените, последната мощна съставка, открита в розмарина, намаляват оксидативния стрес и помагат за защитата на здравите тъкани от ефектите на химиотерапията.

Магданоз

Летливото масло от магданоз, миристицин, е показало в проучвания върху животни, че инхибира образуването на тумори в белите дробове. Активността на това масло го квалифицира да се нарече храна помагаща при рак. Тази билка за борба с рака може също да помогне за неутрализиране на някои канцерогени, като цигарения дим.

Магданозът също така съдържа апигенин, естествено масло, което е свързано с антиангиогенезата, което е намаляване на растежа на кръвоносните съдове, които доставят на раковите тумори хранителни вещества.

Куркума

Този цветен прах е известен като кралицата на подправките срещу рак. Куркумата съдържа съставката куркумин. Доказано е, че куркуминът инхибира растежа на различни ракови клетки, включително тумори на костите, гърдата, мозъка, дебелото черво, черния дроб, панкреаса, стомаха, пикочния мехур, бъбреците, простатата, левкемия, рак на яйчниците и меланом. Куркумата е известна по целия свят като антисептично и антибактериално средство за лечение на инфекции, възпаления, подпомага заздравяването на рани и подобрява храносмилането.

Едно от мощните му противоракови ползи е в способността му да индуцира апоптоза, което е програмираната клетъчна смърт на раковите клетки, без да докосва или наранява други здрави клетки.

Чесън

Мощен имуностимулатор, чесънът е бил използван през цялата история както за своите кулинарни, така и за лечебни свойства. Доказано е, че намалява риска от развитие на всички видове рак, особено рак на дебелото черво, стомаха, червата и простатата.

Чесънът има силни антибактериални свойства и има способността да блокира образуването и да спира активирането на вещества, причиняващи рак. Чесънът може също да подобри възстановяването на ДНК, да забави репродукцията на раковите клетки и, подобно на други подправки, може да предизвика апоптоза.

Риган

Риганът съдържа изключително високи нива на антиоксиданти и антимикробни съединения. Съдържа фитохимикала кверцетин, за който е известно, че забавя растежа на рака и насърчава апоптозата. Съставките, които придават на риган неговите антимикробни свойства, предпазват от рак на дебелото черво и простатата, както и ограничават растежа на злокачествени ракови клетки в тялото.

Кайенски червен пипер

Кайенът идва от семейството на лютите чушки. Използва се в световен мащаб като средство за овкусяване на ястия. Неговата противоракова съставка е капсаицинът, който придава парливостта на чушките и е известно, че насърчава апоптозата. Колкото по-люта е лютата чушка, толкова повече капсаицин съдържа.

Първоначалните експерименти с ракови клетки и мишки показват, че капсаицинът кара раковите клетки на простатата да се подлагат на вид самоубийство. Капсаицинът причинява смъртта на почти 80 процента от раковите клетки на простатата при мишките. В допълнение, туморите на рак на простатата, лекувани с капсаицин, са около една пета от размера на туморите при нелекувани мишки.

Джинджифил

Наред с куркумата, джинджифилът е една от най-мощните подправки в света за борба с рака. От векове е широко смятан за естествено лекарство за различни заболявания. Едно проучване, проведено в Щатския университет на Джорджия, използва цял екстракт от джинджифил, за да разкрие, че туморите на рак на простатата са в състояние да се свият с 56% при мишки. Отбелязани са противораковите свойства, както и способността на джинджифила да намалява възпалението и да е богат на антиоксиданти.

Активният компонент на джинджифила е гингерол. Тази съставка е отговорна за отличителния вкус на джинджифила и може също така да инхибира растежа на раковите клетки на дебелото черво и да насърчи апоптозата в раковите клетки на яйчниците.

Канела

Само половин чаена лъжичка на ден може да предотврати риска от рак. Канелата има дълга история както като подправка, така и като лекарство. Канелата може да бъде полезна за намаляване на туморния растеж, като блокира образуването на нови съдове в човешкото тяло.

Корейско проучване от 2010 г. показа, че екстрактът от канела е в състояние да инхибира растежа и разпространението на рак в лабораторни клетки с различни видове рак, лимфом, меланом, цервикален и колоректален рак. На мишки, които са имали меланом, е давана канела през устата и резултатите показват, че канелата отново инхибира растежа на тумора. Имайте предвид, че приемането на големи дози канела за дълъг период от време не се препоръчва.

Винаги купувайте билки и подправки органично. Шестдесет процента от подправките, които намираме в хранителните магазини, са вносни. Нашето правителство изисква всички подправки да бъдат стерилизирани, преди да се появят на рафтовете на хранителните магазини. Процесите са фумигация, облъчване и пара. Купувайки само органични билки и подправки, можете да сте сигурни, че ще получите само това, което искате: чисти, здравословни, подхранващи храни.

А РОВАТЕН е ефективна хранителна добавка неутрализираща негативните странични ефекти от химиотерапията и лъчетерапията, именно благодарение на високото съдържание на антиосидантите намиращи се в екстрактите на повечето билки и подправки изброени в тази статия. Можете да прочетете повече за РОВАТЕН и състава му тук.

Добавете малки количества билки и подправки срещу рак към ежедневните си ястия. Както е казал Хипократ: „Нека храната бъде твое лекарство“.

Източници: active.com ; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92774/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *