Много висококачествени проучвания показват, че куркумата има големи ползи за тялото и мозъка. Много от тези ползи идват от основната и активна съставка – куркумин.

Куркумата се използва в Индия от хиляди години като подправка и лечебна билка. Наскоро науката започна да подкрепя традиционните твърдения, че куркумата съдържа съединения с лечебни свойства. Тези съединения се наричат куркуминоиди. Най-важният от тях е куркумин.

Тук ще изброим топ 10 базирани на научни изследвания ползи на куркумата.

1. Куркумата съдържа биоактивни съставки с медицински качества

Съдържанието на куркумин в куркумата обаче не е толкова високо. Теглото е около 3%. Повечето проучвания върху тази билка използват екстракти от куркума, които съдържат предимно самия куркумин, като дозите обикновено надвишават 1 грам на ден.

Би било много трудно да достигнете тези нива само като използвате куркума като подправка в храната си. Ето защо някои хора избират да използват хранителни добавки.

Куркуминът обаче се абсорбира слабо в кръвта. Консумирането на черен пипер, който съдържа пиперин, помага за по-добро абсорбиране. Пиперинът е естествено вещество, което подобрява усвояването на куркумин с 2000%.

куркумин и пиперин

Куркуминът също е разтворим в мазнини. Ето защо може да е добра идея да приемате добавки с куркумин с храна, богата на мазнини.

2. Куркуминът е натурално противовъзпалително съединение

Възпалението е нещо, което трябва да контролираме. То помага в борбата с чужди нашественици и има роля за възстановяване на щетите в тялото ви. Въпреки че острото, краткосрочно възпаление е от полза, може да бъде проблем, ако стане хронично и атакува собствените тъкани на тялото ви.

Сега учените вярват, че хроничното възпаление с ниско ниво може да играе роля при някои здравословни състояния и заболявания. Те включват:

Ето защо всичко, което може да помогне за борба с хроничното възпаление, е потенциално важно за предотвратяване и подпомагане на лечението на тези състояния.

Докато темата за възпалението е многопластова и вероятно няма прост отговор, ключовият извод по отношение на куркумина е, че той е биоактивно вещество, което може да се бори с него. Необходими са обаче много високи дози, за да има резултати.

3. Куркумата може да увеличи антиоксидантния капацитет на организма

Счита се, че окислителните увреждания са един от механизмите на стареенето и много заболявания.

Той включва свободни радикали, силно реактивни молекули с несдвоени електрони. Свободните радикали са склонни да реагират с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК.

Основната причина антиоксидантите да са толкова полезни е, че те предпазват тялото ви от свободните радикали.

4. Куркумин е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради своята химическа структура.

В допълнение, проучвания върху животни показват, че куркуминът може да блокира действието на свободните радикали и може да стимулира действието на други антиоксиданти. Необходими са допълнителни клинични проучвания при хора, за да се потвърдят тези ползи.

Преди учените да са разбрали по-добре невроните, се е смятало, че те не са били в състояние да се делят и размножават след ранно детство. Сега обаче знаят, че това не е така.

Невроните са способни да образуват нови връзки и в определени области на мозъка те могат да се размножават и да увеличават броя си.

Един от основните двигатели на този процес е невротрофичният фактор, получен от мозъка (BDNF). Това е ген, който участва в създаването на протеин, отговорен за насърчаване на живота на невроните. Протеинът BDNF играе роля в паметта и ученето и може да се намери в области на мозъка, отговорни за хранене, пиене и телесно тегло.

Много често срещани мозъчни разстройства са свързани с намалени нива на протеин BDNF, включително депресия и болест на Алцхаймер. Интересното е, че проучванията върху животни са установили, че куркуминът може да повиши нивата на BDNF в мозъка.

Правейки това, той може да бъде ефективен при забавяне или дори обръщане на много мозъчни заболявания и свързана с възрастта намалена мозъчната функция. И все пак, тъй като тези проучвания са проведени върху животни, е трудно да се каже какво означават резултатите за хората.

Това може също да помогне за подобряване на паметта и вниманието, което изглежда логично, предвид въздействието му върху нивата на BDNF. Необходими са обаче още изследвания, за да се потвърди това.

куркумин

5. Куркуминът може да намали риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са причина за смърт номер едно в света. Учени изучават това в продължение на много десетилетия и са научили много за това защо се случва. Не е изненадващо, че сърдечните заболявания са невероятно сложни и различни фактори допринасят за тях.

Куркуминът може да помогне да се обърнат много стъпки в процеса на сърдечно-съдови заболявания.

Може би основната полза от куркумина, когато става въпрос за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, лигавицата на кръвоносните съдове. Ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания. Това е, когато вашият ендотел не е в състояние да регулира кръвното налягане, съсирването на кръвта и различни други фактори.

Няколко проучвания показват, че куркуминът може да доведе до подобрения в здравето на сърцето. Освен това, едно проучване установи, че то е толкова ефективно, колкото упражненията при жени след менопаузата. В допълнение, куркуминът може да помогне за намаляване на възпалението и окисляването (както е обсъдено по-горе), което може да играе роля при сърдечни заболявания.

В едно проучване от 121 души, претърпели операция за коронарен байпас, учени им назначили или плацебо, или 4 грама куркумин на ден няколко дни преди и след операцията. Групата с куркумин имала намален риск от сърдечен удар с 65%.

6. Куркумин може да помогне за предотвратяване на рак

Ракът е заболяване, характеризиращо се с неконтролиран растеж на клетките. Има много различни форми на рак, които изглежда са засегнати от добавките с куркумин. Той е изследван като полезна билка при лечението на рак и е установено, че влияе върху растежа и развитието на рака.

Проучванията показват, че може да:

Дали куркуминът във високи дози – за предпочитане с подобрител на абсорбцията като пиперин – може да помогне за лечение на рак при хората, все още не е проучен правилно. Има обаче доказателства, че той може да предотврати появата на рак на първо място, особено рак на храносмилателната система като колоректален рак (източник).

В 30-дневно проучване при 44 мъже с лезии в дебелото черво, които понякога стават ракови, 4 грама куркумин на ден намаляват броя на лезиите с 40%.

7. Куркуминът може да бъде полезен при лечението на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция и може да допринесе за до 70% от случаите на деменция. Докато лечението премахва някои от симптомите му, все още няма лечение за болестта на Алцхаймер. Ето защо предотвратяването на появата му на първо място е толкова важно.

На хоризонта може да има добри новини, тъй като е доказано, че куркуминът преминава кръвно-мозъчната бариера.

Известно е, че възпалението и окислителното увреждане играят роля при болестта на Алцхаймер, а куркуминът има благоприятен ефект и върху двете.

В допълнение, ключова характеристика на болестта на Алцхаймер е натрупването на протеинови заплитания, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

Понастоящем не е известно дали куркуминът може да забави или дори да обърне прогресията на болестта на Алцхаймер при хората и трябва да се проучи.

8. Пациентите с артрит реагират добре на добавки с куркумин

Артритът е често срещан проблем в западните страни. Има няколко различни вида артрит, повечето от които включват възпаление в ставите. Като се има предвид, че куркуминът е мощно противовъзпалително съединение, има смисъл, че може да помогне при артрит. Всъщност няколко проучвания показват, че съществува асоциация.

В проучване при хора с ревматоиден артрит, куркуминът е дори по-ефективен от противовъзпалително лекарство.

9. Куркуминът има ползи срещу депресията

Куркуминът показва някои обещания при лечението на депресия.

В контролирано проучване 60 души с депресия били случайно разделени в три групи. Първата група приема Prozac, втората група приема 1 грам куркумин, а третата група приема Prozac и куркумин.

След 6 седмици куркуминът е довел до подобрения, подобни на тези на Prozac. Групата, която приема и Prozac, и куркумин, се справя най-добре.

Според това малко проучване куркуминът е толкова ефективен, колкото и антидепресантът.

куркумин и депресия

Депресията също е свързана с намалени нива на BDNF и свиващ се хипокампус, мозъчна област с роля в ученето и паметта. Куркуминът може да помогне за повишаване на нивата на BDNF и потенциално да обърне някои от тези промени. Има и някои доказателства, че куркуминът може да стимулира мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин.

10. Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и за борба с хроничните заболявания, свързани с възрастта

Ако куркуминът наистина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, той може да има ползи и за дълголетието. Това предполага, че куркуминът може да има потенциал като добавка против стареене.

Като се има предвид, че се смята, че окисляването и възпалението играят роля при стареенето, куркуминът може да има ефекти, които надхвърлят предотвратяването на болести.

Куркумата – и особено нейното най-активно съединение, куркуминът – има много научно доказани ползи за здравето, като потенциал за подобряване на здравето на сърцето и предотвратяване на болестта на Алцхаймер и рак. Той е мощен противовъзпалителен и антиоксидант и може също да помогне за подобряване на симптомите на депресия и артрит.

Въпреки че тези ползи са възможни, в момента те са ограничени поради оскъдната бионаличност на куркумина и са необходими повече изследвания.

Източници: healthline.com, pubmed.gov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *