„Много болести са резултат от опитите на тялото да възвърне равновесието на вътрешната си среда. Според някои ракът е болест, чието развитие се ускорява от т.нар. киселинно-алкален дисбаланс. Раковите клетки се развиват по-добре от нормалните клетки в кисела и бедна на кислород извънклетъчна течност.“

д-р Гейбриъл Казънс, „Съзнателно хранене“

Какво представлява проявяването на заболяване?       

Когато организмът ни проявява заболяване, това е симптом, който тялото ни изпраща, за да разберем, че нещо в цялостната ни система не работи както трябва. Това често е свързано с прояваване на т.нар. киселинно-алкален дисбаланс в нашето тяло. С провеждане на лечение често се повлияват симптомите на болестта, но причината за появата остава неизлекувана. 

За да може организмът ни да функционира добре и да бъдем здрави, трябва да приведем организма си в баланс. Лечението трябва да бъде комплексно и ориентирано към цялото тяло. Това включва правилен начин на хранене, мислене, дишане, подобряване на алкално-киселинния баланс и изобщо природосъобразен начин на живот.

Коя храна е вредна?

Вредната храна, е тази, която повишава прекалено много киселинността в тялото ни. Например всички подсладители, алкохолът, прекалената консумация на месо и животински мазнини и продукти, в даден момент се отразяват зле на здравето ни. Тези храни създават т.нар. киселинно-алкален дисбаланс. Тялото започва да издърпва алкалните си запаси, за да може да неутрализира нивото на рН в кръвта.

Какво е киселинно-алкален дисбаланс?

Кръвта, както урината и слюнката, притежават рН стойности, и показателят на кръвта е от съществено значение. Нормалната стойност на рН на кръвта се счита за 7,4. Тялото е сложна система и независимо от това какво консумираме, то се опитва само да достигне стойностите от 7,3 – 7,4 рН.  Ако обаче, прекаляваме редовно с употребата на киселинно-образуваща храна, тогава започваме да боледуваме. Затова, е много важно каква храна ще сложим на масата.

киселинно-алкален дисбаланс

В тялото ни съществуват над 400 ензима, които го поддържат здраво, а увеличената киселинност им пречи да изпълняват функциите си. Този процес се нарича подкисляване на организма и е познат като т.нар. ацидоза.

Редица заболявания като: рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания и преждевременно стареене на клетката, се провокират от увеличената киселинност на кръвта в тялото. Леченията с химиотерапия и лъчетерапия предизвикват киселинно-алкален дисбаланс. Те провокират процеса ацидоза, при който нивата на кислород в тялото намаляват драстично и по този начин имунитетът се влошава и се стига до редица дегенеративни заболявания.

Съществуват превантивни мерки, които можем да използваме.

Алкализирането или т.нар. насищане с кислород на тялото или оксигениране, е добър вариант за превантивна защита. Това е процес на възвръщане на киселинните рН стойности на кръвта към нормални. Тоест, ако вашето рН клони към киселинно, способността на кръвта да пренася кислород в тялото е намалена и тогава е добре средата да бъде алкализирана, за да може тези стойности да достигнат техните нормални граници, а именно 7,3 – 7,4 рН. Вариантите за това са много.

Как да алкализираме pH средата на тялото си?

Най-лесно можем да постигнем това, чрез спазване на алкална диета. Може би се чудите как може да постигнем киселинно-алаклен баланс? Съществуват различни таблици и разделения на двата вида храни. Но при всички положения изключването на захарта от менюто, намаляването на сготвената храна и включване на прясна такава, повишаването на количеството на храни като: спанак, кейл, кълнове, тъмно зелени листни зеленчуци, приемане на органични хранителни добавки като: спирулина, хлорела, ечемична трева, люцерна, както и намаляването на животинската храна или изключването й нацяло за определен период от време също ще подобри процесът на алкализиране.

лимонена вода на помощ при киселинно-алкален дисбаланс

Приемането на достатъчно вода всеки ден е от ключово значение. Реструктурираната и йонизираната вода насищат тялото с кислород и осигуряват по-доброто хидратиране на организма. Приемът на антиоксиданти е много важен за превенция от болести и спомага за по-бързото алкализиране на организма.

Нашата хранителна добавка РОВАТЕН, успешно доставя на организма така необходимите антиоксиданти.

Като заключение можем да обобщим, че поддържането на киселинно-алкален баланс е от ключово значение за доброто ни здраве. Това е възможно при съзадването на добра киселинно-алкална среда в организма. Това е пътят към повишаването на енергията ни и към един по-дълъг и по-здравословен живот.

Така че усмихвайте се повече, бъдете благодарни за всеки един ден и момент и се старайте да живеете умерено и благоразумно. Пожелаваме ви здраве и благоденствие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *