Химиотерапията – все още най-използваният метод за лечение на онкологични заболявания. Какво представлява?

Химиотерапията е вид лечение на онкозаболявания, въздействащо върху туморните клетки като спира деленето им.

Обикновено се назначава лечение с химиотерапия след проведена операция за отстраняване на туморното огнище. Има и случаи, в които се прилага и преди отстраняването му. Лекуващият онколог преценя кой метод да бъде приложен, в зависимост от състоянието на пациента.

Каква химиотерапия ще ви бъде изписана зависи от вида и степента на развитие на вашето заболяване. Има няколко групи, в които се разделят видовете химиотерапия:

Ако в лечението е включен един медикамент, химиотерапията бива „Монохимиотерапия“.

Ако включва два или повече химиотерапевтика – „Полихимиотерапия“.
Ако терапията се провежда след операция, тя се нарича „Адювантна“, а ако се извършва с цел редуциране на размера преди извършване на операция, се нарича „Неоадювантна химиотерапия“.

Лечението може да цели пълно унищожение на увредените клетки /“Лечебна химиотерапия“/, или да се използва за облекчаване на симптомите /“Палиативна химиотерапия“/.
Често се използва „Поддържаща химиотерапия“, която цели да се задържи получената ремисия на заболяването.

Има значение и дали химиотераптиците се поставят локално – „Локална“ или директно се поставя в кухините – „Интракавитарна химиотерапия“.

Странични ефекти от химиотерапията

Химиотерапевтиците оказват най-голямо въздействие върху туморните клетки, но за съжаление често биват засегнати и здравите клетки, и по-специално всички клетки, които са бързоделящи. Такива клетки най-често изграждат космените фоликули, епидермиса, костният мозък, храносмилателната система, репродуктивните органи. /Вижте разликите между здравата и раковата клетка, тук./

Окосмяване

Лечението с химиотерапия влияе върху космените фоликули и започва процес на косопад по всички части на тялото. По време на цялото лечение организмът не може да се адаптира и да реагира на силното въздействие на лечението.

Възстановяването на космените фоликули обикновено започнва няколко дни/седмици след приключване на лечението с химиотерапия. Препоръчва се местата, на които е настъпил косопад, да не се излагат на директна слънчева светлина, тъй като засегнатите области са чувсъвителни и могат да се появят обриви и сърбежи.

Кожа

Епидермисът е съставен от непрекъснато делящи се клетки, поради което често бива засегнат от химиотерапевтиците. За това се появяват обриви, раздразнение, зачервявания. Понякога кожата започва да се бели и се усеща болезненост. Препоръчителна е употребата на специализирана козметика (със слънцезащитен фактор) и измиващи средства, както и редуциране на излагането на директна слънчева светлина.

Кръвоностна система и костен мозък

Както преди провеждане на лечението се правят изследвания (пълна кръвна картина), така и след последната процедура е желателно всички показатели да се проследят отново. В следствие на пониженото количество кислород, което достига до клетките е възможно да бъдат засегнати червените кръвни клетки – еритроцитите, в следствие на което може да настъпи анемия.

Освен еритроцитите, е важно да бъдат проследени и левкоцитите, тъй като те са отговорни за състоянието на имунната система. Ако броят им е по-нисък от допустимата долна граница е възможно в организма да се развият инфекции. Тромбоцитите са отговорни за съсирването на кръвта и при ниска граница е възможно да настъпи силно кървене, в случай на наранявания.

Храносмилателна система

Химиотерапията оказва най-силно влияние върху устната кухина и храносмилателната система. Гаденето и повръщането са наблюдавани странични ефекти при почти всички пациенти. Възможно е в устата да се образуват язви и сухота, метален вкус в устата, рани по езика.

При някои пациенти се наблюдават проблеми с храносмилателната система като газове, подуване на корема и болки, диария или запек. Препоръчителен е редовен прием на вода и течности, но не и такива съдържащи глюкоза. Понякога е възможно апетитът да намалее или да се изгуби изцяло.

Репродуктивни органи

Лечението се отразява върху хормоналния баланс на организма. Възможно е при жените да се появи обливане с горещи и студени вълни, менструацията може да стане нередовна. Мъжете, подложени на лечение могат да забележат умора, тревожност и хормонални колебания, понякога сперматозоидите се увреждат и броя им се намалява.

Ето някои препоръки, които биха могли да помогнат на пациентите, подложени на лечение с химиотерапия.

  1. Увеличаване на течностите – за предпочитане изворна или пречистена вода и чайове.
  2. Хранителен режим според потребностите – най-уместно е да се консултирате със специалист, който да окаже съдействие спрямо личните потребности.
  3. Хранене при установяване на глад, не е желателно да се преяжда.
  4. Изключване на някои групи храни по време на заболяването – млечни продукти, месни, захари и тестени изделия. Диета, основана на зеленчуци в сурово състояние, прясно приготвена храна /варена или печена/ и по-малко животински протеини и мазнини би помогнала за възстановяването на организма, без да го затормозява излизашно с преработване на по-сложни структури.
  5. Избягване на мазни, пържени храни и ястия, овкусени с много подправки, кафе, газирани напитки и алкохол могат да раздразнят допълнително храносмилателната система.
  6. Приемане на ROVATEN – хранителната ни добавка редуцира страничните ефекти като подпомага възстановяването на имунната система. Антиоксидантният комплекс блокира действието на свободните радикали като ги деактивира, токсините се извеждат и ефектите от проведената терапия се намаляват.

И нека не забравяме, че най-важно е онкоболните да имат психологическа нагласа за желание за живот. Затова е изключително важно най-близките им хора да бъдат тяхна подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *