Антиоксидантите са биохимични вещества, които успяват да неутрализират свободните радикали в организма. 

Свободните радикали могат да причинят различни увреждания в тялото ни. Ежедневно сме изложени на тяхното вредно въздействие, тъй като те се образуват в организма в следствие на нормалните биохимични процеси като хранене, стрес, преумора. Лечението с химиотерапия и лъчетерапия също води до прекомерно натрупване на свободни радикали. При насищане със свободни радикали, е твърде възможно да се развият различни заболявания. За да се предпазим от това, е добре всекидневно да се приемаме различни антиоксиданти, които неутрализират високата им реактивоспособност. Антиоксидантите се съдържат в различни  хранителни продукти и част от тях може да бъде набавяна чрез пълноценно хранене.

Какво представляват антиоксидантите?                                 

Антиоксидантите са противо-окислителни вещества. Те попадат в тялото на човек чрез различни хранителни продукти. Някои ензими също играят ролята на антиоксиданти. Такива са например: глутатион пероксидазата, супероксид дисмутазата и каталазата. Те предпазват липидните мембрани от окисляване. Превръщат супероксида в кислород, а водородният пероксид във водород и вода. Антиоксидантите деактивират в организма свободните радикали и подобряват имунната реакция на тялото към различни видове вируси и бактерии. Те са известни още като „ловци на свободни радикали“. Действието им се засилва, когато се употребяват комбинирани заедно. Засега не е известно колко точно е препоръчителната дневна доза за прием. Ако приемате витамини, минерали и хранителни добавки се съобразявайте с препоръчителната дневна доза за ден, описана върху етикета.

Какво е оксидативен стрес?

Молекулите на кислорода са много лесно податливи на влиянието на свободните радикали. Тези молекули нанасят най-сериозно влияние върху здравето ни. Процесът е познат като „Оксидация“ или „Оксидативен стрес“. В случая, в организма се натрупва голямо количество оксиданти, които са отговорни за процесите на стареене на клетките, и за образуването на различни злокачествени болести. Симптомите на оксидативния стрес първоначално не се забелязват толкова явно и протичат като временно неразположение. В последствие обаче се наблюдава все по-често главоболие, гадене, проблеми с храносмилането, умора. Нашата имунна система разпознава тези промени и се опитва да ги предотврати. Ние можем да си помогнем като включим в менюто си храни, богати на антиоксиданти. Много важно е и редовното физическо натоварване, което също благоприятства извеждането на свободните радикали от организма ни.

антиоксиданти и в кои храни се съдържат

Кои храни са богати на антиоксиданти?

Едни от храните, богати на антиоксиданти са борвинките и ягодите. Антоцианините в тях спомагат за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол. Какаото също е богато на антиоксиданти. Кейлът е зеленчук от рода на семейство Кръстоцветни. Освен, че е много богат на калций, той съдържа и много голямо количество антиоксиданти в себе си. Бобът съдържа много фибри и растителен протеин. Включването му в менюто е най-достъпният начин да се снабдите с антиоксиданти. Спанакът е богат на лутеин и зеаксантин. Червено цвекло е отличен източник антиоксиданти – около 1.7 mmol в 100 грама. Антиоксиданти можем да открием и в броколите, клиноптилолитът, ресвератролът, джинджфилът, чесънът, зеленият чай, пресните плодове и зеленчуци. Препоръчително е менюто ни да е разнообразно и пълноценно. Добре е да приемаме и комплекс от витамини и минерали като Витамин С, Витамин А и Е.

Продуктът ни ROVATEN съдържа силен комплекс от антиоксиданти, който успешно участва в подобряването на защитните функции на организма, подобрява общото физическо състояние и тонуса и подпомага по-бързото възстановяване след лечение с химиотерапия и лъчетерапия. В състава си той включва изключително силния антиоксидант Дихидрокверцетин, извлечен от дървото Сибирска лиственица.

Прочетете повече за ROVATEN ТУК!    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.