Антиоксидантите са биохимични вещества, които успяват да неутрализират свободните радикали в организма. 

Свободните радикали могат да причинят различни увреждания в тялото ни. Ежедневно сме изложени на тяхното вредно въздействие, тъй като те се образуват в организма в следствие на нормалните биохимични процеси като хранене, стрес, преумора. Лечението с химиотерапия и лъчетерапия също води до прекомерно натрупване на свободни радикали. При насищане със свободни радикали, е твърде възможно да се развият различни заболявания. За да се предпазим от това, е добре всекидневно да се приемаме различни антиоксиданти, които неутрализират високата им реактивоспособност. Антиоксидантите се съдържат в различни  хранителни продукти и част от тях може да бъде набавяна чрез пълноценно хранене.

Какво представляват антиоксидантите?                                 

Антиоксидантите са противо-окислителни вещества. Те попадат в тялото на човек чрез различни хранителни продукти. Някои ензими също играят ролята на антиоксиданти. Такива са например: глутатион пероксидазата, супероксид дисмутазата и каталазата. Те предпазват липидните мембрани от окисляване. Превръщат супероксида в кислород, а водородният пероксид във водород и вода. Антиоксидантите деактивират в организма свободните радикали и подобряват имунната реакция на тялото към различни видове вируси и бактерии. Те са известни още като „ловци на свободни радикали“. Действието им се засилва, когато се употребяват комбинирани заедно. Засега не е известно колко точно е препоръчителната дневна доза за прием. Ако приемате витамини, минерали и хранителни добавки се съобразявайте с препоръчителната дневна доза за ден, описана върху етикета.

Какво е оксидативен стрес?

Молекулите на кислорода са много лесно податливи на влиянието на свободните радикали. Тези молекули нанасят най-сериозно влияние върху здравето ни. Процесът е познат като „Оксидация“ или „Оксидативен стрес“. В случая, в организма се натрупва голямо количество оксиданти, които са отговорни за процесите на стареене на клетките, и за образуването на различни злокачествени болести. Симптомите на оксидативния стрес първоначално не се забелязват толкова явно и протичат като временно неразположение. В последствие обаче се наблюдава все по-често главоболие, гадене, проблеми с храносмилането, умора. Нашата имунна система разпознава тези промени и се опитва да ги предотврати. Ние можем да си помогнем като включим в менюто си храни, богати на антиоксиданти. Много важно е и редовното физическо натоварване, което също благоприятства извеждането на свободните радикали от организма ни.

антиоксиданти и в кои храни се съдържат

Кои храни са богати на антиоксиданти?

Едни от храните, богати на антиоксиданти са борвинките и ягодите. Антоцианините в тях спомагат за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол. Какаото също е богато на антиоксиданти. Кейлът е зеленчук от рода на семейство Кръстоцветни. Освен, че е много богат на калций, той съдържа и много голямо количество антиоксиданти в себе си. Бобът съдържа много фибри и растителен протеин. Включването му в менюто е най-достъпният начин да се снабдите с антиоксиданти. Спанакът е богат на лутеин и зеаксантин. Червено цвекло е отличен източник антиоксиданти – около 1.7 mmol в 100 грама. Антиоксиданти можем да открием и в броколите, клиноптилолитът, ресвератролът, джинджфилът, чесънът, зеленият чай, пресните плодове и зеленчуци. Препоръчително е менюто ни да е разнообразно и пълноценно. Добре е да приемаме и комплекс от витамини и минерали като Витамин С, Витамин А и Е.

Продуктът ни ROVATEN съдържа силен комплекс от антиоксиданти, който успешно участва в подобряването на защитните функции на организма, подобрява общото физическо състояние и тонуса и подпомага по-бързото възстановяване след лечение с химиотерапия и лъчетерапия. В състава си той включва изключително силния антиоксидант Дихидрокверцетин, извлечен от дървото Сибирска лиственица.

Прочетете повече за ROVATEN ТУК!    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *