Чаят е една от най-древните и популярни напитки, консумирани по целия свят. Черният чай представлява около 75% от световната консумация.

В Съединените щати, Обединеното кралство и Европа черният чай е най-често консумираната чаена напитка; зеленият чай е най-популярният чай в Япония и Китай. Улонг и бял чай се консумират в много по-малки количества по света.

Той се прави от листата на растението Camellia sinensis. Малко след прибиране на реколтата чаените листа започват да увяхват и да се окисляват. По време на окисляването химикалите в листата се разграждат от ензими, което води до потъмняване на листата и добре разпознатия аромат на чая. Този процес на окисление може да бъде спрян чрез нагряване, което инактивира ензимите.

Количеството на окисление и други аспекти на обработката определят вида на чая.

чай - зелен чай

Чаят се приготвя от изсушени листа и пъпки (в пакетчета, или насипни), приготвя се от сухи разтворими чайни смеси или се продава като готови за пиене студени чайове. Така наречените билкови чайове всъщност не са чай, а запарки от преварена вода със сушени плодове, билки и/или цветя.

Какви са съставките на чая?

Той се състои от полифеноли, алкалоиди (кофеин, теофилин и теобромин), аминокиселини, въглехидрати, протеини, хлорофил, летливи органични съединения (химикали, които лесно произвеждат пари и допринасят за миризмата на чая), флуор, алуминий, минерали и микроелементи. Смята се, че полифенолите са голяма група растителни химикали, включващи катехините. Те са отговорни за ползите за здравето, които традиционно се приписват на чая, особено на зеления чай. Най-активният и богат катехин в зеления чай е епигалокатехин-3-галат (EGCG). Активните катехини и съответните им концентрации в запарките от зелен чай са изброени в таблицата по-долу.

катехини в зелен чай и чай
Катехинови концентрации в инфузии от зелен чай

Как може чаят да помогне за предотвратяване на рак?

Сред многото им биологични активности преобладаващите полифеноли в зеления чай – EGCG, EGC, ЕКГ и EC – и теафлавините и теарубигините в черните чайове имат антиоксидантна активност. Тези химикали, особено EGCG и ЕКГ, имат значителна активност за улавяне на свободните радикали и могат да предпазят клетките от увреждане на ДНК. Показано е също, че полифенолите на чая инхибират пролиферацията на туморни клетки и индуцират апоптоза в лабораторни изследвания и изследвания върху животни.

В други лабораторни и животински изследвания е доказано, че катехините на чая инхибират ангиогенезата и инвазивността на туморните клетки. В допълнение, полифенолите на чая могат да предпазват от увреждане, причинено от ултравиолетова (UV) радиация. Могат да модулират функцията на имунната система.

Освен това е доказано, че зелените чайове активират ензими за детоксикация, като глутатион S-трансфераза и хинон редуктаза, които могат да помогнат за предпазване от развитие на тумори. Въпреки че много от потенциалните полезни ефекти на чая се приписват на силната антиоксидантна активност на чаените полифеноли, точният механизъм, по който той може да помогне за предотвратяване на рак, не е установен.

ТУК можете да видите РОВАТЕН – хранителната ни добавка при химио- и лъчетерапия, изключително богата на антиоксиданти, поради съдържанието си на екстракти от лечебни растения, включително екстракт от зелен чай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *