Храни с много подобрители, заседнал начин на живот, стрес, замърсен въздух и вода са причини за натрупване на токсини и нужда от детоксикация на организма. Имунната ни система отслабва ежедневно и сме предразположени към хронични заболявания като диабет, заболявания на щитовидната жлеза, сърдечно-съдови заболявания, рак, кожни проблеми, наднормено тегло и т.н.

Детоксикация може да е нужна, ако:

Какво е детоксикация?

Детоксикацията е процес, при който човек умишлено прави промени в начина си на живот, за да прочисти тялото и ума. Целта е да се премахнат всички вредни вещества, които могат да причинят дисбаланс в здравето.

Детоксикацията е най-ефективна, когато променим ежедневните си навици – диета, физическа активност, хранителни добавки, повишен прием на течности, въздържане от вредни навици.

Съвети за пречистване на тялото

1. Почистете въздуха, който дишате.

Дишането на чист въздух поддържа здравословен баланс в тялото и транспортира кислород до клетките. Можете да подобрите средата около вас по следните начини:

детоксикация чрез дишане и дихателни техники

2. Правете дихателни упражнения и техники

Дишането засяга всеки орган и всяка клетка в нашето тяло. Можем да живеем без вода и храна за известно време, но без кислород можем да оцелеем само за няколко минути. Дишането, противно на общото мислене, може да бъде съзнателен процес и като такъв има потенциала да трансформира качеството на нашия живот. Дихателните практики могат да се използват за постигане на по-добро здраве, промяна на духа и ума на човек, както и за изчистване на тялото от токсини. Съществуват различни дихателни техники като пранаяма, бастрика, наси шодана (алтернативно дишане), Сударшан крия, каппалбати и др.

3. Пийте повече вода.

70% от тялото ни е вода. Ето защо имаме нужда от добра хидратация през целия ден. Това стимулира производството на повече слюнка, потенето става по-лесно и се улеснява освобождаването от ненужните токсини. По време на детоксикация не се препоръчва употребата на кофеинови напитки, безалкохолни и спортни напитки и алкохол. Пийте много вода, но оставете прозорец най-малко 30 минути преди хранене и 45 минути след хранене, без да пиете вода.

вода с лимон за детоксикация

Колко вода трябва да пием?

Количеството на приеманата вода е различно за всеки. Ако водите заседнал начин на живот, имате нужда от 0,3 литра вода на килограм тегло. За нормална физическа активност (тренировки 3 пъти седмично) – 0,4 литра вода на килограм телесно тегло. И при активен начин на живот са ви необходими 0,5 литра на килограм тегло.

Децата приемат различно количество течност. Според Националната академия на науките на САЩ нуждите на децата изглеждат така:

От 1 година до 3 години – 1 литър вода
От 4 до 8 години – 1,5 литра вода
От 9 до 13 + – 1,9 литра вода

4. Опитайте се да бъдете по-активни физически

Упражненията са много полезни за тялото за изхвърляне на токсини и различни видове тежки метали като арсен и кадмий. Физическата активност допринася за поддържането на здраво и красиво тяло. Ако започвате да спортувате, вижте www.fitnesinstruktor.com, където можете да намерите разнообразни тренировки у дома, напълно безплатно.

5. Комбинирайте правилно храната си

Правилното комбиниране на храна, разнообразното хранене и спазването на определени часове помагат за премахване на ненужните токсини. Хубаво е храната да е лесно смилаема и лека. Наблегнете на пресните плодове и зеленчуци. Включете накиснати ядки и източници на растителни протеини. По време на детоксикация ограничете приема на месо и млечни продукти, захар и тестени изделия. Придържайте се към храна, която е близка до естествената, без много термична обработка и без добавяне на допълнителна мазнина като олио, зехтин или масла. Ако все пак искате да гарнирате с мазнина, опитайте да ги добавите в края на термичната обработка. Това ще намали ефекта от окисляването на мазнините.

Увеличете приема на зелен чай, джинджифил, куркума, лимон. Те са естествени антиоксиданти, които ще ускорят процеса на детоксикация. Приемът им спомага за по-лесното извеждане на токсините от тялото.

Включете и минерали – под формата на добавки или във вода, в която са били предварително поставени. Пример за минерал, който има силна детоксикираща способност е Клиносорбент КЛК-Pb/Cd. Научно е доказано, че за 40 дни той напълно изчиства организма от натрупаните токсини. Помага за балансиране на pH в тялото и възстановяване на минералния баланс. Коригира биохимичните характеристики и действа като антиоксидант. Подпомага функцията на черния дроб, засяга храносмилателната система и повишава значително имунитета.

Превърнете грижите за себе си в начин на живот. Започнете с малки стъпки. Решете дали първо ще включите тренировки 2-3 пъти седмично (дълги и приятни разходки също са подходящи) или можете да започнете да променяте храненето си съвсем леко. Всичко зависи само от вас. Малките промени водят до страхотни резултати.

А мотивацията идва с първите резултати!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *