Теорията за свободните радикали е поставена за първи път от Денхам Харман през 1950 г. Досега тя търпи доста изменения и допълнения. Напоследък темата е често засягана и почти всеки е чувал за опасния ефект от свободните радикали. Според научни изследвания се смята, че те влияят в процесите на стареенето на клетката и са предпоставка за образуването на туморни и ракови заболявания.

Какво представляват свободните радикали?

Нашето тяло е съставено от клетки, които са изградени от атоми и молекули. Протоните от атомното ядро, които са положително заредени частици, се свързват с електроните, които са отрицателно заредени частици. Броят на протоните е равен на броят на електроните. Електроните изграждат връзките между атомите и вземат участие в химическите процеси в организма. В нашето тяло обаче, под влиянието на някои фактори се образуват и атоми, чийто брой електрони  съдържат един свободен, несдвоен електрон във външната обвивка. Това са т.нар. свободни радикали. Те са много нестабилни електрони и това налага свързването им с друг атом, за да може свободният радикал да се стабилизира. Така те стават много силно реактивоспособни и агресивни.

свободни радикали

Свързването на свободен радикал с нечий друг електрон, провокира нестабилност в другия атом и той също става свободен радикал. Така се получава верижна реакция и се образуват все повече и повече свободни радикали в организма. Ако този процес не се установи навреме, сме застрашени от редица заболявания, като: диабет, артрит, панкератит, рак и различни видове тумори, подагра, Алцхаймер, анемии и намаляване на защитата на имунната ни система. Това е причината, която налага да следим нивата на свободните радикали в организма ни. Добре е да вземем превантивни мерки за ограничаване на тяхното образуване.

От какво се образуват свободните радикали?

Свободните радикали се образуват в нашето тяло естествено чрез превръщането на храната в енергия или т.нар. метаболитни процеси. Ежедневно в телата ни се произвеждат около 10 000 свободни радикали.

Съществуват и външни (екзогенни) фактори, които провокират образуването им. Това са ежедневният стрес, неправилното хранене, заседналият начин на живот, замърсената среда, в която живеем, тютюнопушенето и наркотиците, излагането на слънце, прекаленото спортуване и високият калориен прием.

Познати са и вътрешни (ендогенни) фактори. Те се получават в резултат на вътрешни патофизиологични процеси. В еритроцитите, например, се образуват свободни радикали, защото т.нар. високореактивен кислород е важен за използването и разграждането на свързания с хемоглобина кислород. Клетъчното дишане и протичащите процеси на окисление, освобождават реактивния кислород. Защитният механизъм на левкоцитите също е свързан с освобождаването на свободни радикали. Химиотерапията и лъчетерапията разрушават болните клетки в тялото, но заедно с тях и здравите такива, което също води до образуване на голямо количество свободни радикали.

Какво представлява оксидативният стрес?

Когато човек живее в напрегната среда, без достатъчно движение, храни се с еднообразна и небалансирана храна, пуши и приема алкохол, увеличава в пъти производството на свободни радикали в организма си. Нашите клетки притежават способността да произвеждат кислород и да поддържат жизнените функции в тялото ни. Молекулата на кислорода обаче е много податлива на влиянието на свободните радикали. Тя лесно отдава елктрони и по този начин става нестабилна.

Така се получават и окислителните процеси в тялото ни. Това води до изчерпването на антиоксидантите, повишаването на броя на свободните радикали и нарушава равновесието в организма. Този процес е познат като „оксидативен стрес“. 

Свободните радикали, които се образуват при този „стрес“ увреждат клетъчните мембрани и провокират развитието на различни заболявания и по-бързото стареене на тялото. Учените предполагат, че повече от 80% от болестите, които се развиват в тялото ни включват активни свободни радикали.

Как да повлияем на образуването на свободни радикали? 

За да намалим процента на радикали в тялото и да се предпазим от възникване на заболявания, е добре да включим в менюто си храни, богати на антиоксиданти, минерали и витамини, които да осигурят защита на организма ни. Набавянето им е от ключово значение за поддържане на доброто ни здраве.

Такива протектори са например: клиноптилолитът, чесънът, джинджифилът, куркумата, витамин С, витамин Е, зеленият чай и други. Някои билки също съдържат достатъчно антиосиданти и спомагат за предпазване от „оксидативния стрес“.

ROVATEN съдържа изключителен комплекс от антиоксиданти, с който тялото успява да пребори свобод-ните радикали и да се освободи от токсините и вредните вещества.

свободни радикали и предотвратяване на появата им чрез антиоксиданти, съдържащи се в храни
Състав на ROVATEN

Детоксикацията на тялото ни, в определени периоди на годината, е много важен процес, който освобождава организма от натрупаните вече свободни радикали. Може да се правят различни видове детоксикиращи програми, в зависимост от състоянието.

Количеството и качеството на съня оказват влияние на всички процеси, които протичат в организма. Когато сме отпочинали, в организма се образуват по-малко свободни радикали.

Ако наблюдаваме тялото си – тази умна машина, която изпраща сигнали до нас, когато нещо се случва – винаги ще знаем дали трябва да си обърнем внимание. Важно е просто да регистрираме сигналите от тялото ни и да прилагаме превантивни мерки преди да се разболеем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *