Добре известно е, че много билки и подправки съдържат биоактивни компоненти за насърчаване на здравето. Има все повече доказателства, показващи, че много от тях притежават различни антиракови свойства.

Подобно на други храни на растителна основа с различни нива на антиоксидантен потенциал, някои билки и подправки могат да имат по-големи противоракови ефекти от други.

Какво ни е известно:

Нито едно хранително вещество не може да предпази от рак. По-скоро консумацията на комбинация от храни (на предимно растителна диета), която включва билки и подправки, може да ни защити.

Научните доказателства към момента не ни дават препоръчителна „доза“ от определени билки и подправки, които да приемаме, за да намалим риска от рак.

Докато изследванията продължават, следните билки и подправки заедно с техния основен биоактивен компонент са показали потенциал в проучвания върху клетки, животни или хора за инхибиране на развитието на рак:

Има и други билки и подправки, които също са изследвани за техните противоракови ефекти. Сред тях са бахар, босилек, кимион, кардамон, канела, карамфил, кориандър, кимион, копър, риган, магданоз, розмарин и мащерка.

подправки срещу рак

Някои препоръки:

Въпреки че е добре да приемате хранителни добавки, с които можете да получите необходимите вещества в по-концентрирана форма, е добре билките и подправките да се консумират и в естествената им форма заедно с храната, която хапвате всеки ден.

Хранителната добавка РОВАТЕН е изключително богата на антиоксиданти. Съдържа зеолит, екстракти от билки и подправки в оптимално съотношение, за да подпомогне лечение на рак при химиотерапия и лъчетелечение. С действието си подобрява извършването на процесите в тялото за ефикасно извеждане на токсините от организма.

Използвайте кулинарни билки и подправки в обикновената храна, както сушени, така и пресни. Те имат ниска токсичност и могат лесно да допринесат за общия прием на антиоксиданти в диетата. Това е особено вярно, когато билките и подправките се консумират помежду си и с други растителни храни, тъй като това създава синергичен ефект, увеличавайки усвояването на полезните за здравето съединения.

Използвайте билки и подправки, за да замените по-малко здравословни съставки като сол, захар и добавени мазнини и добавете антиоксиданти.

Попитайте как някои билки и подправки могат да помогнат за справяне с гаденето, повръщането и промените във вкуса, свързани със страничните ефекти от лечението на рак.

Ето няколко лесни начина да се насладите на вкусовете и ползите от билките и подправките:

Използвайте пресен или смлян джинджифил в смутита, кисело мляко, сосове за салати и маринати. Това може да помогне за намаляване на гаденето, сухотата в устата и да направи храните по-вкусни, ако промените във вкуса са проблем.

Пресният корен и прах от куркума могат да се използват в ястия от птици, ориз, леща и зеленчуци, както и в чай и смутита. Ползите могат да се видят с ½ чаена лъжичка куркума на прах на ден.

Комбинирайте черен пипер с куркума, за да увеличите усвояването и ефективността на куркумина. Само 1/8 чаена лъжичка може да предложи ползи.

Счукайте или нарежете чесъна няколко минути преди готвене, за да увеличите бионаличността на алилсулфидните съединения (алицина).

Канелата може да се добавя към голямо разнообразие от солени ястия и печива и може да се използва вместо захар в чай или кафе.

Билки като риган, мащерка, розмарин и магданоз в маринати могат да помогнат за намаляване на образуването на хетероциклични амини (HCA), които се създават, когато месото се готви при високи температури. Маринатите са полезни за подобряване на вкуса на храните, когато загубата на вкус настъпва при лечение на рак.

Източници: www.virginiacancerspecialists.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *