Трансплантация на стволови клетки е метод, който се използва при лечение на някои видове рак.

Част от заболяванията, които се третират с този метод са левкемия, лимфом, миелом, тумори в тестисите, рак на яйчниците и други.

Защо костният мозък и стволовите клетки са важни?

Костният мозък произвежда кръвните клетки. Той е мека, спонгиозна тъкан, намираща се в костите. Съдържа клетки наречени хематопоетични. Могат да се превръщат в няколко други вида – в такива на костния мозък или във всеки един вид кръвни.

Някои видове рак и други заболявания пречат на хематопоетичните клетки да се развиват нормално. А ако те не се развиват нормално, то и кръвните, произлизащи от тях не могат. Чрез трансплантация на костен мозък, тялото получава нови клетки, които пък от своя страна образуват нови кръвни клетки.

Видове трансплантации на стволови клетки

Едно от най-големите предимства на автоложната трансплантация е, че пациента получава обратно своите собствени клетки, тъй като те не могат да атакуват тялото.

Но все пак и тук съществува риск от неуспех, което означава, че трансплантираните стволови клетки не попадат в костния мозък и не възпроизвеждат нови кръвни клетки. Възможен недостатък на автоложната трансплантация е , че раковите клетки могат да се „съюзят” със стволовите и след това да бъдат върнати обратно заедно в организма на пациента. 

Много е важно донорът и получателят да са с близки тъкани, за да се избегне отхвърляне на присадката. Отхвърлянето на присадката се случва, когато имунната система на получателя разпознава донорните клетки като чужди и се опитва да ги унищожи.

Плюсове: Донорните произвеждат свои собствени имунни клетки, които могат да помогнат при убиването на раковите, които остават след лечение с висока доза химиотерапия.

Недостатъци: трансплантираните донорни стволови клетки могат да умрат или да бъдат унищожени от тялото на пациента, преди да се заселят в костния мозък.

Изборът между авто- или алотрансплантация зависи от заболяването, от фактори като общото здравословно състояние, състоянието на костния мозък и възрастта на пациента.

Източници: future-health.bg; cancer.net; cancercare.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *