Най-добрите противовъзпалителни храни са достъпни и нявсякъде около нас. Сред тях са плодовете и зеленчуците и повечето непреработени храни с растителен произход.
„Възпалението е реакцията на тялото към нещо нередно“, обяснява Меган Вроу, уелнес мениджър и регистриран диетолог в медицински център Сейнт Джуд във Фулъртън, Калифорния.
Хроничното възпаление и диетата
Възпалението може да бъде полезно – като защитен механизъм на тялото за лечение на наранявания, но когато е хронично е проблем. С течение на времето тялото може да стане по-малко ефективно при справянето с различни неразположения и следователно това хронично възпаление може да продължи от няколко месеца до години.
„(Хроничното) възпаление е вредно за тялото, защото увеличава скоростта, с която нашите клетки стареят“, казва Дана Елис Хънс, старши клиничен диетолог в Медицинския център на UCLA и асистент в Fielding School of Public Health на UCLA.
Хроничното възпаление може да причини някои забележими симптоми, като мускулни болки, болки в ставите или скованост или чести обриви, но често няма забележими симптоми. Хроничното възпаление може да продължи дълго след като активиращото нараняване или заболяване е овладее. Според изследване от 2019 г., публикувано в Nature Medicine, хроничното възпаление е свързано с повишен риск за различни състояния, включително:
- Удар;
- Диабет;
- Заболяване на бъбреците;
- Неалкохолна мастна чернодробна болест;
- Автоимунни нарушения;
- Рак;
- Сърдечно заболяване;
- Невродегенеративни състояния, като болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.
Най-добрите противовъзпалителни храни
Поради ролята, която диетата може да играе при хронично възпаление, хората са склонни да внасят диетични промени, за да намалят възпалението и да насърчат цялостното здраве и имунитет, казва Уитни Линсенмайер, асистент по хранене в университета Сейнт Луис и говорител на Академията по хранене и Диететика.
Добрата новина е, че има много храни, които при консумация не изострят възпалението. Всъщност средиземноморската диета, диетата DASH и противовъзпалителната диета на д-р Weil са показали, че помагат в борбата с възпалението.
Най-добрите противовъзпалителни храни са на растителна основа и съдържат множество полезни съединения, които могат да намалят хроничното възпаление, като например:
- Каротеноиди. Този вид растителен пигмент действа като антиоксидант, когато се консумира. Антиоксидантите помагат за предотвратяване на хронични заболявания, като защитават здравите клетки от увреждане, причинено от свободните радикали.
- Антоцианини. Тези противовъзпалителни фитохимикали придават живи нюанси на ярко оцветените продукти. Те също действат като антиоксиданти, които се борят с възпалението и клетъчното увреждане.
- Kверцетин. Този антиоксидант помага за смекчаване на хистаминовата реакция на организма, което от своя страна може да доведе до по-малко хронично възпаление.
- Витамин А. Друг антиоксидант, този витамин помага за регулирането на имунната система и поддържа възпалението под контрол.
- Витамин С. Витамин С поддържа здрава имунна система, но също така е мощен антиоксидант, който може да се бори с клетъчните увреждания и да предпази възпалението от натрупване.
- Витамин Е. Друг мощен антиоксидант, витамин Е, поддържа правилната функция на имунната система и предпазва от увреждане от свободните радикали.
- Фибри. Растителните храни съдържат много фибри, грубите неща, които се свързват с подобряване на храносмилането, понижаване на холестерола и понижаване на нивата на възпаление. Фибрите също помагат за поддържане на здрав чревен микробиом, което осигурява противовъзпалителни ефекти.
Ето това е списък с най-добрите противовъзпалителни храни:
СЗО препоръчва прием на поне 400 грама плодове и зеленчуци на ден.
- Аспержи
- Листни зеленчуци
- Горски плодове
- Авокадо
- Боб
- Кафе
- Цитрусови плодове
- Диня
- Тъмен шоколад
- Билки и подправки
- Зехтин
- Риба
- Ананас
- Чай
- Цели зърна
- Орехи
- Ферментирали храни
Източник: https://health.usnews.com/