Най-добрите противовъзпалителни храни са достъпни и нявсякъде около нас. Сред тях са плодовете и зеленчуците и повечето непреработени храни с растителен произход.

„Възпалението е реакцията на тялото към нещо нередно“, обяснява Меган Вроу, уелнес мениджър и регистриран диетолог в медицински център Сейнт Джуд във Фулъртън, Калифорния.

Хроничното възпаление и диетата

Възпалението може да бъде полезно – като защитен механизъм на тялото за лечение на наранявания, но когато е хронично е проблем. С течение на времето тялото може да стане по-малко ефективно при справянето с различни неразположения и следователно това хронично възпаление може да продължи от няколко месеца до години.

„(Хроничното) възпаление е вредно за тялото, защото увеличава скоростта, с която нашите клетки стареят“, казва Дана Елис Хънс, старши клиничен диетолог в Медицинския център на UCLA и асистент в Fielding School of Public Health на UCLA.

Хроничното възпаление може да причини някои забележими симптоми, като мускулни болки, болки в ставите или скованост или чести обриви, но често няма забележими симптоми. Хроничното възпаление може да продължи дълго след като активиращото нараняване или заболяване е овладее. Според изследване от 2019 г., публикувано в Nature Medicine, хроничното възпаление е свързано с повишен риск за различни състояния, включително:

Най-добрите противовъзпалителни храни

Поради ролята, която диетата може да играе при хронично възпаление, хората са склонни да внасят диетични промени, за да намалят възпалението и да насърчат цялостното здраве и имунитет, казва Уитни Линсенмайер, асистент по хранене в университета Сейнт Луис и говорител на Академията по хранене и Диететика.

Добрата новина е, че има много храни, които при консумация не изострят възпалението. Всъщност средиземноморската диета, диетата DASH и противовъзпалителната диета на д-р Weil са показали, че помагат в борбата с възпалението.

Най-добрите противовъзпалителни храни са на растителна основа и съдържат множество полезни съединения, които могат да намалят хроничното възпаление, като например:

Ето това е списък с най-добрите противовъзпалителни храни:

зеленолистни - най-добрите противовъзпалителни храни

СЗО препоръчва прием на поне 400 грама плодове и зеленчуци на ден.

Източник: https://health.usnews.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *