Искате да намалите риска от рак в живота си? Поемете отговорността, като направите промени в начина си на живот като здравословна диета и редовни прегледи.

Как хората намаляват риска от рак? Има много съвети, но понякога съветите от едно проучване противоречат на съветите от друго.

Информацията за превенция на рак продължава да се развива. Въпреки това е добре прието, че изборът на начин на живот влияе върху шансовете за получаване на рак.

Ние подбрахме следните съвети свързани с начина на живот, които да ви помогнат да минимализирате този шанс.

спрете тютюнопушенето, за да намаляне риска от рак

Не употребявайте тютюн

Тютюнопушенето е свързано с много видове рак, включително рак на белите дробове, устата, гърлото, гласовата кутия, панкреаса, пикочния мехур, шийката на матката и бъбреците. Дори пасивното пушене може да увеличи риска от рак на белия дроб.

Но не само пушенето е вредно. Дъвченето на тютюн се свързва с рак на устата, гърлото и панкреаса.

Да стоите далеч от тютюна е добър начин да предотвратите рак. Ако имате нужда от помощ за отказване от тютюнопушенето попитайте лекаря си за продукти за спиране на тютюнопушенето и други начини за отказване.

Хранете се здравословно

Въпреки че яденето на здравословни храни не може да гарантира превенция, то може да намали риска от рак. Препоръчително е следното:

здравослвно хранене за намаляне риска от рак

Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни

физическа активност, за намаляне риска от рак

Здравословното тегло може да намали риска от някои видове рак. Те включват рак на гърдата, простатата, белия дроб, дебелото черво и бъбреците.

Физическата активност също има значение. Освен че помага за контролиране на теглото, тя сама по себе си може да намали риска от рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Извършването на всякаква физическа активност е от полза за здравето. Но за най-голяма полза се стремете към поне 150 минути седмично умерена аеробна активност или 75 минути седмично тежка аеробна активност.

Можете да комбинирате умерена и тежка активност. Като обща цел включете поне 30 минути физическа активност в ежедневието си. Повече е още по-добре.

Защитавайте се от слънцето, за да намалите риска от рак

Ракът на кожата е един от най-често срещаните видове рак и един от най-предотвратимите. Предлагаме ви тези съвети:

слънцезащита за намаляне риска от рак

Избягвайте рисковото поведение

Друга ефективна тактика за превенция на рака е избягването на рисково поведение, което може да доведе до инфекции, които на свой ред могат да увеличат риска от рак. За пример:

Получавайте редовни медицински грижи

Извършването на редовни самоизследвания и прегледи за ракови заболявания – като рак на кожата, дебелото черво, шийката на матката и гърдата – може да повиши шансовете за ранно откриване на рак. Тогава е най-вероятно лечението да успее. Попитайте лекар за най-добрия график за скрининг на рак за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *