Някои тестове помагат да се открият специфични видове рак, преди да се появят признаци или симптоми с цел превенция. Това се нарича скрининг. Основните цели на скрининга на рак са:

Видове скрининг тестове

Всеки тип рак има свои собствени скринингови тестове. Понастоящем някои видове рак нямат ефективен скрининг метод. Разработването на нови скринингови тестове за рак е област на активни изследвания.

Рак на гърдата

Рак на маточната шийка

Колоректален рак

Рак на главата и шията

Общ здравен скрининг. Лекарят търси отклонения в носа, устата и гърлото и усеща бучки на врата. Редовните стоматологични прегледи също са важни за скрининг на рак на главата и шията.

Рак на белия дроб

Сканиране с ниска доза спирална или спирална компютърна томография (CT или CAT). CT сканира с рентгенови лъчи вътрешността на тялото от различни ъгли. След това компютърът комбинира тези изображения в подробно, триизмерно изображение, което показва всякакви аномалии или тумори.

Рак на простатата

Рак на кожата

Рискове от скрининг на рак

Скрининговите тестове могат да помогнат на лекарите да открият рак на по-ранен, по-лечим етап. Това може да помогне за подобряване на оцеляването. Но скринингът за рак също има редица рискове. Тези рискове включват:

Препоръки за скрининг

Редица организации предоставят насоки за скрининговите тестове за рак. Понякога тези насоки предполагат различни неща. Препоръките варират в зависимост от:

Говорете с Вашия лекар за личния си риск от развитие на рак. Заедно можете да решите подходящ график за скрининг въз основа на вашата възраст и лична и семейна медицинска история.

Източници: cancer.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *