Рецидив се случва, когато ракът се завърне след лечение. Това може да стане седмици, месеци или дори много години след като първичният рак е бил лекуван. Превенцията на рака и откриването му на ранен етап са много важни.

Диагностициране на рецидив

След лечението на първичния тумор пациентът получава план за диспансерно проследяване. Той включва график с посещения на лекарския кабинет, физикални прегледи и вероятно други изследвания. Тези посещения на диспансерния кабинет и извършването на изследванията са важни, за да може лекарите да са сигурни, че пациентът е здрав и да го наблюдават за рецидив. В зависимост от вида на рака може да се назначат кръвни изследвания или образни изследвания. В някои случаи проследяването ще представляват физикални прегледи и разговори с лекаря. Той може да ви каже да следите за определени симптоми на рецидива.

Ако лекарят се съмнява за поява на рецидив, ще ви бъдат назначени допълнителни диагностични изследвания, като лабораторни, образни изследвания или биопсия.

Как се избира лечение за рецидив

Ако изследванията потвърдят съмненията за рецидив, лекарят ще трябва да изготви план за лечение, който ще зависи от различни фактори като:

Превенция и ранно диагностициране на рак при пациентите и техните близки

Общи мерки за профилактика на рака

• Тютюнопушенето е основен рисков фактор за много тумори, като рак на белия дроб, рак на областта на главата и шията, рак на панкреаса, рак на пикочния мехур и много други
• Консумация на алкохол – рисков фактор за рак на гърдата, черния дроб, хранопровода,ларинкса и ректума.
• Наднорменото тегло е свързано с повишен риск от много видове рак.
• UV лъчението може да повиши възможността от поява на меланом и други кожни ракови заболявания. По този начин, използването на слънцезащитни кремове и защитно облекло, заедно с избягване на продължително време на пълна слънчева светлина, са важни превантивни поведения за здравето.

За превенция на рак се препоръчва консумирането на храни богати на антиоксиданти като пресни плодове и зеленчуци, приемът на много течности – такива, които не съдържат допълнителна захар и други „помощни“ съставки, като например много вода, плодови и зеленчукови сокове и чайове.

Приемът на натурални хранителни добавки, каквато е РОВАТЕН, също могат да окажат благоприятно влияние при превенцията на рак.

Профилактика

Профилактиката включва различни изследвания, които помагат за диагностицирането на различни видове рак преди да се появят симптоми. Това още се нарича скрининг, неговите основни цели са:

• Намаляване на смъртността от ракови заболявания или елиминиране напълно на смъртните случаи от рак;
• Намаляване на заболеваемостта от рак.

С течение на времето е много трудно да помните всеки детайл от лечението на рака, да запомните подробности за вашия план на лечение, диагноза, странични ефекти и проблеми, с които може да се наложи да се справите. Успоредно с това тази информация е много важна и за лекарите, които правят последващи действия. Ето защо е препоръчително да пазите цялата документация и по възможност да си водите дневник на заболяването.

Източници: www.cancercare.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *