Криотерапия е метод, при който раковите клетки биват унощожени от екстремен студ.

Криотерапия се извършва с помощта на визуално насочване осигурено от ендоскоп, ултразвук, магнитен резонанс и други , и тънка, игловидна тръбичка, наречена криопроб, през която преминава течен азот или аргон, които създават интензивен студ, целта на който е да замрази и унищожи болните тъкани, включително и раковите клетки.

Криотерапията може да се използва при много кожни заболявания, както и при тумори на черния дроб, бъбреците, костите, белите дробове и на гърдите.

Приложение на криотерапия

Процедурата може да се приложи повърхностно (вурху кожата), перкутанно (чрез абсорбиране от кожата) или оперативно. Използва се при:

криотерапия и приложение

Въпреки че са нужни още изследвания, за да се потвърди продължителната и ефективност, криотерапията показва добри резултати при определени хора.

Как се извършва криотерапия?

За да се унищожат болните тъкани, разположени извън тялото, течният азот се прилага пряко или чрез спрей устройство. За тумори разположени под повърхността на кожата, лекарят извършва перкутанна процедура чрез тънки игли. При тумори, които са дълбоко в организма, се използват скенери, за да се поставят апликатори (криопроби). След това се пуска течния азот или аргон.

Има ли криотерапията странични ефекти или усложнения?

Криотерапията има странични ефекти, но те са по-леки от тези при операция или лъчетерапия. Ефектите от нея зависят от локацията на тумора.

Когато се използва при лечение на рак на кожата, тя може да доведе до оток или да остави белег. Ако има засегнати нерви може да се появи загуба на усещане, рядко, но понякога води до загуба на пигментация и окосмяване на третираното място.

Приложена при рак на костите, криотерапията може да доведе до разрушаване на околните костни тъкани, което да доведе до фрактури, но тези ефекти може да се появят известно време след терапията и след други методи за лечение. В редки случаи криотерапията съчетана с някои видове химиотерапия се отразява зле.

Въпреки че ефектите от нея могат да бъдат по-леки спрямо операция или радиация са нужни още проучвания, които да определят ефектите в по-дългосрочен план.

Какво крие бъдещето за криотерапията?

Още допълнителни проучвания са нужни, за да се докаже ефективността на криотерапията при контролиране на рака и по-голяма успеваемост на лечение. Информацията от тези проучвания ще позволи на физиците да сравнят криооперацията със стандартните опции за третиране на рак като операция, химиотерапия и лъчетерапия. И още повече – да се проследява възможността за използване на криотерапия съчетана с други методи на лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *