Физическа активност и упражнения при рак осигуряват краткосрочни и дългосрочни ползи за хората, подложени на лечение на рак.

Хората, подложени на лечение на рак, и хората преборили тази коварна болест, трябва да поддържат постоянна физическа активност, за да намалят умората и да подобрят способността си да изпълняват ежедневни задачи.

Според Министерството на здравеопазването и човешките услуги физическата активност може да помогне на оцелелите от рак да се справят с много проблеми, свързани с рака, и да подобри шансовете на човек да оцелее при определени видове рак, включително на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, белите дробове и простатата. Физическата активност има и много други ползи за преживелите рак по време и след лечение на рак. За съжаление, физическата неактивност е ниска при оцелелите от рак на гърдата и по-голямата част не отговарят на насоките на HHS 10 години след диагностицирането им.

Физиотерапевтите създават персонализирани планове за лечение, които използват физическа активност, за да помогнат на оцелелите от рак да управляват страничните ефекти от лечението като болка, умора и намален баланс, сила и издръжливост. Те работят с преживели рак, за да подобрят тяхното здраве и функция, да им помогнат при връщането на работа и други важни житейски дейности и да намалят риска от рецидив на рак.

Упражненията при лечение на рак могат да ви помогнат:

Да намалите умората

Упражненията помага за повишаване на енергията и издръжливостта по време на лечение на рак.

Да поддържате мускулната си сила

Безопасните упражнения могат да ви помогнат да поддържате мускулите си силни.

Да намалите стреса

Упражненията при лечение на рак могат да помогнат за предотвратяване на тревожност, страх и депресия.

Да предотвратите или намалите лимфедема и отока

Специалните физиотерапевтични упражнения се справят с лимфедем и подуване.

Да намалите болката

Доказано е, че безопасното и удобно упражнение е ефективно за намаляване на болката.

Предотвратяване и намаляване на наднорменото тегло

Поддържането на физическа активност може да ви помогне да поддържате здравословно тегло.

Да намалите замъгленото мислене

упражнения при лечение на рак за по-добър живот

Упражненията имат незабавен и дълготраен ефект за намаляване на замъгленото мислене.

Да редуцирате загубата на костна плътност

Някои упражнения, които се извършват в изправено положение и в движение, могат да стимулират костите ви да останат здрави и силни с цел избягване на фрактури.

Да увеличите процента на успеваемост на терапиите

Изследванията показват, че последователните упражнения при лечение на рак могат да имат благоприятни ефекти, които подобряват резултата от това лечение.

За значителни ползи за здравето, възрастните трябва да правят поне 150 минути до 300 минути седмично с умерена интензивност. Друг вариант е 75 минути до 150 минути седмично аеробна физическа активност с енергична интензивност.

Това може да включва еквивалентна комбинация от аеробна активност с умерена и енергична интензивност, като аеробната активност се разпределя през цялата седмица. Възрастните с хронични заболявания или увреждания, включително анамнеза за рак, трябва да се опитат да спазват тези насоки. Ако не могат да направят това, те трябва да се занимават с редовна физическа активност според възможностите си и трябва да избягват бездействие.

Физиотерапевт може да създаде програма за физическа активност за вас, която е безопасна, ефективна и съвместима с вашия план за лечение на рак.

Физиотерапевтите са експерти по движението, които подобряват качеството на живот чрез практически грижи, обучение на пациентите и предписано движение. Можете да се свържете директно с физиотерапевт за оценка.

Източник: https://www.choosept.com

https://www.choosept.com/health-tips/10-ways-exercise-helps-during-cancer-treatment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *