Ракът или лечението на рак може да доведе до получаване на лимфедем. Тук ще отговорим на едни от най-често задаваните въпроси за лимфедема.

Какво е лимфедем?

Лимфедем е подуване, дължащо се на натрупване на лимфна течност в тялото. Лимфните възли действат като дренаж в нашето тяло. Ако дренажът е запушен, течността не може да се оттича.

Обикновено се получава в ръцете или краката, но може да се появи и в други части на тялото. Лимфната течност е част от лимфната система, която носи течност и бели кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекциите в тялото. Това подуване може да се развива бързо или може да се развива бавно в продължение на месеци и понякога е част от страничните ефекти, появяващи се по време на лечение на рак.

Причини за поява на лимфедем

Лимфедем може да се появи при появата на рак или в следствие на лечение на рак.

Може ли лимфедема да бъде избегнат?

Преди да Ви насрочат операция или лъчева терапия за лечение на рак, попитайте Вашия лекар какво може да се направи, за да се намали вероятността да получите лимфедем.

Какви са симптомите на лимфедем?

Симптомите могат да бъдат следните:

Ако забележите някакво подуване след лечение на рак, говорете с Вашия лекар какво го причинява и как най-добре да го лекувате.

Диагностициране на лимфедем

Първо, Вашият лекар ще Ви прегледа и ще Ви попита кога за първи път сте забелязали проблема. Ако ръката или кракът Ви са подути, лекарят Ви ще ги измери, за да ги сравни с другата Ви ръка или крак. Обикновено, ако подутата ви ръка или крак е с 2 см (около 4/5 от инча) по-голяма от другата ви ръка или крак, имате лимфедем.

Вашият лекар може също да предложи други тестове, за да разбере дали имате лимфедем и ако да, какво го причинява. Лимфосцинтиграфията е тест, който използва радиоактивен материал, за да види дали лимфните съдове са блокирани. Компютърната томография (КТ) и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) могат да направят снимки на подутата област, за да разберат защо лимфните съдове са блокирани.

Как се третира лимфедем?

За сега няма дългосрочно лечение за лимфедема. Третирането му е фокусирано по-скоро върху облекчаване на симптомите, намаляване на оттока и превентиране на по-сериозни състояния в негово следствие. Начините за третиране са:

масаж при лимфедем

Съвети при живот с лимфедем

Ключови неща за контролиране на лимфедема са предотвратяването на инфекции и позволяването на течностите в тялото да текат през подутата област.

хидратиране при лимфедем

Предотвратяване на инфекции

Позволете на кръвта и лимфната течност да текат свободно

Източник: www.cdc.gov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *