Когато чуете думата химиотерапия, кои са първите странични ефекти, които ви идват на ум? Най-често известните са косопад, гадене и повръщане. Но това ли са всички странични ефекти на химиотерапията? Въобще не! Всеки, който лично е преминал през нея, заедно с болногледачите, знае от първа ръка неприятността и дълбочината на страничните ефекти от химиотерапията.

В зависимост от вида на химиотерапията, продължителността и силата, някои странични ефекти могат да варират от човек на човек. По-долу има списък с някои от нежеланите реакции, за които да сте подготвени.

1. Косопад

Да, всички го знаем – но това, което много хора не знаят, е, че говорим за косми от главата до космите по цялото тяло, от миглите до космите на ръцете до малките косми на пръстите на краката, всички изчезнали. Хубавото, че не се налага да се бръснете, особено когато сте неутропенични! Това е един от най-трудните странични ефекти за много жени.

Съвети:

2. Гадене и повръщане

Те са сред най-често срещаните странични ефекти и за мнозина най-неудобните. Днешните лечения включват най-новите лекарства против гадене/пре-химиотерапия с добавени лекарства против тревожност за допълнителен комфорт.

Съвет:

3. Дехидратация

Хидратацията е жизнено важна за тялото ви да поеме токсичността, докато я изплаква. Някои агенти могат да увредят черния дроб/бъбреците, така че хидратирането помага за промиването на тези органи. Хидратирането също помага за стабилност, баланс и цялостно здраве.

Съвет:

4. Невропатия

Друго известно и често срещано оплакване. Някои агенти могат да повлияят на деликатните нерви, изтръпване, загуба на усещания, парене, боцкане и др., Особено в краката, пръстите, пръстите на краката и дори върха на езика! Това още повече затруднява изпълнението или изпълнението на ежедневните задачи, засягайки начина на живот.

Съвет:

Веднага след като започнете да ги изпитвате, уведомете Вашия лекар. Вашият екип може да успее да коригира вашия план за лечение, за да предотврати влошаване на симптомите. Избягвайте да докосвате и боравите с неща, които влошават нервите ви.

5. Неутропения

Повечето хора свързват раково болните с маски и плешиви глави. Има причина, поради която този образ е толкова заложен в съзнанието ни. Агентите могат да унищожат не само раковите клетки, но и всички бели кръвни клетки по този начин, следователно понижавайки или дори отнемайки имунната система на пациента, поставяйки ги сериозно висок риск от инфекция. Това се нарича неутропения. Обикновено изрязване на нокът или кашлица могат да бъдат летални. Някои пациенти избират да стоят напълно далеч от всички, включително приятели и семейство, докато броят им се възстанови, както трябваше.

Съвети:

6. Анемия

Агентите също могат да унищожат червените кръвни клетки, причинявайки анемия.

Това се случва с бързо и силно биещо сърцебиене, сърцебиене, задух, световъртеж, усилие и умора. Понякога се правят кръвопреливания, за да може пациентът да продължи лечението си. Опасностите тук също са твърде рисковани, за да се продължат без необходимото преливане. Понякога добавки с желязо не работят.

Съвет:

7. Преждевременна или пълна менопауза/безплодие

Това се отнася както за мъжете, така и за жените на всяка възраст. Почти всички агенти/лечения могат да унищожат репродуктивните жлези и в зависимост от човека, възрастта, агентите, силата и продължителността на агента, за това може само да се гадае, поне за известно време. Това е обезсърчително за по-младите оцелели и тези, които все още желаят деца. Онези жени, които са изправени пред преждевременна менопауза, са изправени пред естествен етап в живота на по-ранен етап. Плюсът е, че не всеки става трайно безплоден, а някои са се насочили към осиновяване.

Съвет:

8. Костна болка/загуба на костна плътност

Странични ефети са болка в костите, която идва от загуба на костна плътност или ниска такава (калций и вит D), увреждане на нервите и на белите клетки. Костната болка може да дойде и от метастази на рак или вторичен рак от лечението. Някои пациенти дори завършват с остеопороза в резултат на увреждане на костите. Може да приемате калций и витамин Д.

Съвети:

9. Увреждане на сърцето/Увреждане на органи

Тези органи включват също белите дробове, черния дроб и бъбреците. Някои агенти са толкова силни, че пациентите се проверяват само след няколко цикъла.

Съвет:

10. Загуба на слух

Някои проблеми със слуха включват шум в ушите – постоянно звънене, съскане или бръмчене. Това може да затрудни заспиването и концентрацията.

Съвет:

11. Загуба на зрение

Някои хора също изпитват странични ефекти като катаракта, синдром на сухото око и сърбеж в очите.

Съвет:

12. Рани на зъбите/Рани в устата

Поражението на зъбния емайл и корените също е сред страничени ефекти и не е широко известно. Някои пациенти имат разхлабени зъби, загуба на зъби и дупки в зъбите си, както и отстъпващи линии на венците. Лечението може да увреди цялата уста от зъбите до корените им и венците до рани в  устата. Раните в устата не са задължително болезнени, но могат да причинят инфекция, която е сериозна, когато пациентът е неутропеничен. Дори при допълнително подходяща грижа за устната кухина тези проблеми могат да възникнат и да бъдат постоянен проблем.

Съвети:

За увреждане на зъбите, не забравяйте да попитате Вашия лекар за лечение с флуор по време на и след лъчелечение. Освен това, за да предотвратите инфекция и гниене, посетете вашия зъболекар в началото на лечението си. Попитайте за изплакване на уста с биотен. Също така може да е полезно да държите чаша вода наблизо през нощта, така че всеки път, когато се събудите, можете да отпиете глътка в устата си, за да поддържате зъбите си мокри.

13. Увреждане на нервите/белези

Увреждане на нервите и белези могат да възникнат в следствие на местата за поставяне на катетри или портове. Много пациенти трябва да получат един или друг вид инфузия, главно поради малки вени. Агентите могат буквално да изгорят кожата и вените, така че и двете се поставят за избягване на това. Увреждането на нервите може да се случи и при двете, но периферно поставен централен катетър може да го причини от гърдите чак до пръстите на краката. Формите за съгласие се подписват, за да приемат тези възможни ефекти. Инфекциите и кръвните съсиреци са много вероятни, ако пациентът не се грижи правилно за тях.

Съвет:

14. Екстремна диария

Това е един доста неприятен страничен ефект и може да е истински проблем от допълнително отслабване до рани по кожата и сълзи до дехидратация.

Съвет:

15. Отслабване/наддаване на тегло

Това е балансиращо действие, тъй като лечението може да доведе до отслабване от гадене и загуба на апетит, докато някои предшестващи химиотерапии могат да ви помогнат да си върнете загубеното, дори и тогава. Това може да е плюс за онези, които могат да си позволят да отслабнат, отрицателно за тези, които вече са слаби и обратното за наддаването на тегло. Теглото може да се променя от седмица на седмица, химио цикъл до химио цикъл. Това е причината всеки пациент да се претегля преди всяка инфузия, тъй като колебанията могат да повлияят на силата на химиотерапията.

Съвет:

16. Силна болка в главата/челюстта

Това може да бъде много болезнено! Някои хора дори казват, че най-тежките болкоуспокояващи не отнемат напълно болката.

Съвет:

17. Загуба/промяна във вкуса/миризмата

Съвет:

18. Зависимост от дадени лекарства

Пациентите, които получават седмично или дори двумесечно лечение, получават пре-химио медикаменти по-често от други с различно време на лечение. Някои пациенти, които се нуждаят от медикаменти за безпокойство, за да помогнат на болестта си по време на пътя, по който мианват, също могат да имат известна зависимост.

Съвет:

19. Хемо мозък

Това е по-нов термин за загуба на памет, загуба на острота или многозадачност. „Хемо мозъкът“ става все по-приет като истински страничен ефект, тъй като все повече оцелели започват да говорят за това. Някои го описват като мозъчна мъгла или трудност да останете концентрирани върху едно конкретно нещо. Някои са засегнати от липса на бързо мислене. Докато продължават проучванията по този предмет, някои предполагат, че това се изчиства в рамките на две години след химиотерапията.

Хемо мозъкът често може да се почувства като ранен стадий на болестта на Алцхаймер или стадий на лудост, особено за по-млади пациенти с рак, въпреки че често се наблюдава приемане.

Съвет:

Практикувайте мозъчни упражнения, като пъзели и викторини. Движете тялото си с упражнения и практики като йога. Проследете подробностите за проблемите с паметта. Вземайте си здравословно количество сън. Не се опитвайте да изпълнявате много задачи, фокусирайте се върху едно нещо.

Нека не забравяме и за „другите“ странични ефекти …

Не всичко е свързано с физическите странични ефекти. Изцелението включва не само физически, но психически, емоционални, духовни и дори сексуални, особено тези с гинекологичен рак. Не може да се определи цена, време и индивидуалността, която всеки има, за да се излекува. Търпението тук е добродетел и често се научава по пътя.

20. Финансов стрес

Някои хора трябва да пътуват часове и мили за лечението си. Някои лечения включват престой в болница. Лечението ми се състои от 3-4 дни стационарно през седмица, последвано от амбулаторно между 2 часа в една посока. Това може да намали рязко финансите, календара и да бъде изтощително.

Лечението е скъпо, дори ако вашата медицинска застраховка покрива някои неща. Има разходи за хранене, доплащане, пътни разходи, разходи за гледачи и безценни разходи за време. Всичко се сумира.

Съвет:

21. Емоционални влакчета

Откъде да започнем? От страха от рецидив, до преживяна вина, до безпокойството и други, емоционалните последици от рака могат да ви накарат да се почувствате сякаш наистина сте на влакче в увеселителен парк.

Съвет:

Този списък е само върхът на айсберга, когато става въпрос за всичко, което ракът прави с ума, тялото и душата.

Знаем, че някои от тях може да са страшни и поразителни, но най-доброто нещо, което можете да направите, е да опитате да поемете контрола върху това, което предстои, като се въоръжите със знанията, ресурсите и хората, които наистина могат да помогнат.

Бележка: Всеки е различен. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, ако получите някоя от нежеланите реакции по-долу и поискайте неговите съвети, акои допълват тези, които са включени по-долу. Тази статия е предназначена да ви помогне да се подготвите, а не е списък на всички за всички.

Източник: https://www.ihadcancer.com/h3-blog/06-23-2016/21-chemo-side-effects-everyone-should-know-about

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *