С разнообразно, антираково хранене можете да предпазите себе си от рак и други заболявания. Здравословното хранене е важна част от нашето здраве и е един от начините да се предпазим от рак и други заблявания.
Препоръчителна е консумацията на много свежи плодове и зеленчуци и ядене в правилни количества за поддържане на здравословно тегло.
Ето няколко храни влизащи в графа „антираково хранене“, които да добавите в ежедневието си:
- Яжте много плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците са пълни с витамини и хранителни вещества, за които се смята, че намаляват риска от някои видове рак. Яденето на повече растителни храни също ви дава малко място за храни с високо съдържание на захар. Вместо да взимате преработени или храни пълни със захар, яжте плодове и зеленчуци за закуска и в между храненията.
Средиземноморската диета предлага храни, които се борят с рака. Фокусирана е най-вече върху растителни храни, като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки. Хората, които спазват средиземноморската диета, избират храни за борба с рака като зехтин пред масло и риба вместо червено месо.
- Пийте зелен чай през целия си ден. Зеленият чай е мощен антиоксидант и може да бъде важна част от антираково хранене. Зеленият чай, храна за борба с рака, може да бъде полезен за предотвратяване на рак на черния дроб, гърдата, панкреаса, белите дробове, хранопровода и кожата. Изследователи съобщават, че химично вещество, открито в зеления чай, епигалокатехин-3 галат, действа срещу урокиназата (ензим от решаващо значение за растежа на рака). Една чаша зелен чай съдържа между 100 и 200 милиграма (mg) от тази противотуморна съставка.
Има различни растителни хранителни добавки, съдържащи лечебни храни, които повишават имунитета и действат превантивно. РОВАТЕН е една от тях – с екстракт от зелен чай, други екстракти от лечебни растения и клиносорбент.
- Яжте повече домати. Изследванията потвърждават, че антиоксидантът ликопен, който се съдържа в доматите, може да е по-мощен от бета-каротин, алфа-каротин и витамин Е. Ликопенът е борба с рака, свързана със защита срещу някои видове рак като рак на простатата и белия дроб. Не забравяйте да приготвите доматите, тъй като този метод освобождава ликопена и го прави достъпен за вашето тяло.
- Използвайте зехтин. В средиземноморските страни тази мононенаситена мазнина се използва широко както за готвене, така и за олио за салати и може да бъде храна за борба с рака. Процентът на рака на гърдата е с 50 процента по-нисък в средиземноморските страни, отколкото в САЩ.
- Хапвайте грозде. Червеното грозде има семена, пълни със суперантиоксиданта активин. Този химикал за борба с рака, се намира и в червеното вино и сокът от червено грозде. Може да предложи значителна защита срещу някои видове рак, сърдечни заболявания и други хронични дегенеративни заболявания.
- Използвайте обилно чесън и лук. Изследванията са установили, че чесънът и лукът могат да блокират образуването на нитрозамини, мощни канцерогени, насочени към няколко места в тялото, обикновено дебелото черво, черния дроб и гърдите. Всъщност, колкото по-остър е чесънът или лукът, толкова по-богати са химически активните сярни съединения, които предотвратяват рака.
- Добавете куркума в менюто си. Тази подправка с оранжев цвят, основна част от индийските кърита, съдържа съставка, наречена куркумин, която може да бъде полезна за намаляване на риска от рак. Според Американското онкологично общество куркуминът може да инхибира някои видове ракови клетки и да забави разпространението на рака или да свие туморите. Тази храна за борба с рака е лесна за намиране в хранителните магазини и можете да я използвате в различни рецепти на вашата антиракова диета.
Източник: everydayhealth.com