Има много объркваща информация и съвети относно захарта. Причинява ли рак? Дали захарта подхранва раковите клетки, карайки ги да растат по-агресивно? И как захарта, която приемаме чрез храната и напитките, влияе на нашето здраве и какво може да се направи по въпроса?

Твърди се, че захарта и ракът вървят ръка за ръка. Тук ще разбием някои митове и ще обхванем това, което изследователите изучават с надеждата да намерят нови начини за лечение на рак. Ще разгледаме защо количеството захар в нашата диета е причина за безпокойство.

Но първо, за какво телата ни се нуждаят от захар и откъде идва тя в нашата диета.

Глюкозата – горивото на живота

Ако потърсите „захарта и ракът“ в интернет няма да отнеме много време да намерите тревожни предупреждения, че захарта е „бялата смърт“ и е „любимата храна на рака“.

Но идеята, че захарта е отговорна за получаване на рак или за стимулиране на растежа му, е прекалено опростяване на сложната биология. Да започнем с това какво всъщност представлява захарта.

Захарта я има в много различни форми. Най-простата и форма е само като една молекула, като глюкоза или фруктоза. Тези молекули от прости захари също могат да се слепят заедно или по двойки, или като по-дълги вериги от молекули. Всички тези комбинации от молекули са въглехидрати и са основният източник на енергия за нашето тяло.

Формата на захарта, с която повечето от нас са запознати е трапезната захар, която е проста захар. Тя се разтваря във вода и придава сладък вкус на нещата. Правилното и име е захароза и се състои от кристали глюкоза и фруктоза.

мед захарта и ракът

Трапезната захар е рафинирана, което означава, че е преработена, за да се извлече от естествен източник (обикновено от захарно цвекло). Непреработените храни също могат да бъдат с високо съдържание на прости захари, например медът. Той също е съставен предимно от глюкоза и фруктоза и е почти чиста захар.

Когато веригите на захарта стават по-дълги, те губят сладкия си вкус и вече не се разтварят във вода. Тези вериги се наричат ​​полизахариди и образуват голям компонент на нишестените храни. Нишестените храни като ориз, хляб, тестени изделия и зеленчуци като картофи може да нямат сладък вкус, но също така са с високо съдържание на въглехидрати.

Захарта, под една или друга форма, присъства в много неща, които консумираме. И това е добре, защото телата ни разчитат в голяма степен на нея, за да работят.

Почти всяка една част от нашето тяло е изградена от живи клетки. И именно тези клетки ни помагат да виждаме, дишаме, чувстваме, мислим и много повече.

Въпреки че работата им в тялото може да се различава, едно общо нещо, което всички тези клетки. Те се нуждаят от енергия, за да оцеляват и да изпълняват задълженията си.

Клетките по някакъв начин трябва да превърнат хранителните вещества във форма на енергия, която могат да използват, наречена АТФ. Процесът за синтезирането на тази енергия започва с глюкоза.

Глюкозата е основното гориво, което захранва всяка една от нашите клетки. Ако ядем или пием неща с високо съдържание на глюкоза, тя се абсорбира направо в кръвта ни. Така е готова за използване от нашите клетки.

Ако в менюто присъства нишестена храна, като паста, ензимите в нашата слюнка и храносмилателни сокове я разграждат и я превръщат в глюкоза. Ако по някаква причина в диетата ни няма въглехидрати, клетките могат да превръщат мазнините и протеините в глюкоза. Това е последна възможност да я получат, защото се нуждаят от нея, за да оцелеят.

Тук захарта и ракът започват да се сблъскват, защото ракът е болест на клетките.

Захарта и ракът

Раковите клетки обикновено растат бързо, размножават се с бързи темпове, което отнема много енергия. Това означава, че те се нуждаят от много глюкоза. Те се нуждаят и от много други хранителни вещества, като аминокиселини и мазнини; те жадуват не само за захар.

Ето къде се ражда митът, че захарта подхранва рака: ако раковите клетки се нуждаят от много глюкоза, тогава премахването на захарта от диетата ни трябва да помогне за спиране на растежа на рака и дори може да спре развитието му. За съжаление не е толкова просто. Всички наши здрави клетки също се нуждаят от глюкоза. За жалост организма няма как да я дава на едни клетки и да не я дава на други, в случая на раковите.

Няма доказателства, че спазването на диета без захар намалява риска от рак или увеличава шансовете за оцеляване, ако бъдете диагностицирани.

захарта и ракът

А спазването на строго ограничени диети с много ниски количества въглехидрати може да увреди здравето в дългосрочен план. Елиминирането на храни, които са добри източници на фибри и витамини влияе негативно на здравето.

Това е особено важно за пациенти с рак, тъй като някои лечения могат да доведат до загуба на тегло и да подложат тялото на силен стрес. Така че лошото хранене от ограничителни диети също може да попречи на възстановяването или дори да бъде животозастрашаващо.

Лош край за проучванията за захарта?

Въпреки че няма доказателства, че намаляването на въглехидратите от нашата диета ще помогне за лечението на рак, важни изследвания показват, че разбирането на необичайните начини, по които раковите клетки произвеждат енергия, може да доведе до откриване на нови лечения.

Още през 50-те години учен на име Ото Варбург забелязва, че раковите клетки използват различен химичен процес от нормалните клетки, за да превърнат глюкозата в енергия.

Здравите клетки използват серия от химични реакции в малки клетъчни органели, наречени митохондрии. Ефектът на Варбург, както е наречен след откритието на Ото, описва как раковите клетки заобикалят своите митохондрии, за да генерират енергия по-бързо, за да просъществуват.

Този пряк път за производство на енергия може да е слабост за някои видове рак, което дава предимство на изследователите при разработването на нови лечения.

Първо, това отваря потенциала за разработване на лекарства, които спират процесите на производство на енергия от раковите клетки. За сметка на това не спират здравите клетки да произвеждат енергия. Така се тестват лекарства, които работят по този начин.

Второ, анормалните процеси в раковите клетки могат да ги направят по-малко способни да се адаптират. Например, когато са изправени пред липса на други хранителни вещества, като аминокиселини. Тези потенциални уязвимости също могат да доведат до нови начини за лечение.

Но тези подходи все още са експериментални и все още не се знае дали леченията, които оставят раковите клетки да гладуват са безопасни и работят.

Едно е сигурно – хората с рак не бива да го правят сами, като ограничават диетата си по време на лечението. Това може да е опасно.

Ако захарта не причинява рак, защо да се притесняваме за нея?

Ако изключването на захарта не помага при лечението на рак, защо тогава насърчаваме хората да намалят сладките храни?

Това е така, защото има непряка връзка между риска от рак и захарта. Консумацията на много захар с течение на времето може да доведе до наддаване на тегло. Солидни научни доказателства показват, че наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска от 13 различни вида рак.

Всъщност затлъстяването е най-голямата предотвратима причина за рак след тютюнопушенето.

Проучване, публикувано през 2019 г., предполага, че може да се случи нещо друго. Изследователи установили, че хората, консумиращи повече подсладени напитки, имат повишен риск от рак, независимо от телесното им тегло.

Как да намалим захарта?

Тук се има предвид рафинирана (или добавена) захар, за която се говори най-вече, когато става дума за наддаване на тегло. Захар, която се съдържа естествено в храни като плодове, мляко или здравословни нишестени храни, като пълнозърнести храни и варива е полезна.

Един от най-лесните начини да намалите добавената захар е да намалите подсладените напитки, които са сред първите по съдържание на такава захар.

Някои подсладени напитки, като газирани напитки и енергийни напитки, могат да съдържат повече от препоръчителното дневно максимално количество свободна захар само в една порция. И докато тези допълнителни калории насърчават наддаването на тегло, те не предлагат други хранителни ползи.

Други очевидно сладки храни като сладкиши, шоколад, торти и бисквити също е най-добре да се ограничат и да се хапват от време на време.

Има храни, които могат да ви изненадат със захарното си съдържание. Някои зърнени закуски, готови ястия (включително „здравословни“), сосове за паста и кисело мляко могат да имат шокиращи количества добавена захар. Четенето на етикетите с хранителна информация и проверката на списъка със съставките може да помогне да избирате опции с по-ниско съдържание на захар.

Историята за захарта и рака е сложна.

От една страна, захарта сама по себе си не причинява рак и за момента няма начин раковите клетки да не получават глюкоза, без това да навреди и на здравите клетки.

Също така няма доказателства, че водене на диета с много ниско съдържание на въглехидрати ще намали риска от рак или ще помогне като лечение. А за пациентите адекватното хранене е изключително важно, за да помогнат на телата си да се справят с лечението.

Така че посланието тук е, че въпреки че премахването на захарта няма да спре рака, всички ние можем да намалим риска от рак. Правейки здравословен избор – намаляване на количеството добавена захар в нашата диета е добър начин да помогнем за поддържане на здравословно телесно тегло.

захарта и ракът
Храни като плодове, мляко и здравословни нишестени храни са с високо съдържание на въглехидрати, те имат други важни хранителни предимства. Всички трябва да ядем повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и варива, тъй като тези питателни храни също са с високо съдържание на фибри. Това не само помага на тялото да смила естествената захар по-бавно (което ви помага да поддържате здравословно тегло), но също така намалява риск от рак на червата.

Източник: cancerresearchuk.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *