Йога е цялостна практика за ума и тялото, която съчетава укрепване и разтягане с дълбоко дишане и медитация или релаксация. Има повече от 100 различни нейни форми. Някои от тях са бързи и интензивни. Други са нежни и релаксиращи.

Важно е да се разбере, че йога е цяла наука, която предоставя различни методи за справяне с личните ни слабости, като по този начин помага на човек да достигне състояние на свобода и съзнателен просперитет, да постигне съвършенство. Самата дума „йога“ има санскритски корен „юдж“, който можем да преведем като „свързване, обединяване“. Чрез него обучаемият достига духовни висоти в търсене на собствената си истина, като придобива контрол над сетивата, ума и тялото си. Крайната цел е да се достигне до така нареченото състояние нирвикалпа самадхи или да се достигне Абсолюта чрез постигане на състоянието на дживанмукта – свободна душа.

Йога датира от древни времена

Смята се, че тя датира отпреди 5000 години, като се приема, че нейният произход е индийската философия. Йогите съществуват много преди да има писмена информация за тях. Те предават знанията си на своите последователи, в резултат на което различни йогически школи, включително и днес, придобиват световна популярност.

Днес познаваме много стилове, които се основават на физически пози, наречени асани, дихателни техники и методи за медитация и релаксация на ума и тялото. Но самата практика дава много повече ползи от просто оформяне на стегнати мускули или отслабване, както се възприема от широк кръг от хора днес.

Има санскритски трактат, датиращ отпреди 2000 години, написан от индийския мъдрец Патанджали, който той нарича Йога сутра. Той описва различни посоки за това как човек може да контролира своето съзнание, своите емоции и да постигне по-висок духовен растеж. Тази книга се смята за основа на всички йогистки учения.

Йогическата философия често се изобразява като дърво с корени, стъбла, клони, цветя и плодове. Всеки от тях е един вид клон на йога – учението, което има различен подход към живота. Можем да различим шест такива клона и тяхната специфика. Това са Хатха, Раджа, Карма, Бхакти, Джнана и Тантра йога. Всеки от тях представлява начин за постигане на различни цели: подготовка на тялото и ума, медитация, освобождаване от егото и съзнателно създаване на бъдещето, отдаденост, достигане на мъдрост чрез изучаване и път към ритуална консумация на връзката с партньора.

Какви ползи може да ни донесе практикуването на йога?

Йога работи с човешката енергия, като работи с така наречените чакри. Думата „чакра“ означава „въртящо се колело“. Това е един вид събиране на енергия на различни места от нашето физическо тяло. Според йогите, ако енергията в една чакра е блокирана, тя се материализира във физически или емоционален дисбаланс. Именно за това хората смятат учението на йога за лечебно. Различните асани стабилизират енергията на тялото, което води до освобождаване на енергия.

Мудрите са жестове с ръце, изпълнявани по време на пранаяма и медитация, които насочват енергийния поток в тялото.

Йога лечение

Много научни изследователи доказват лечебните свойства на йогическата практиката. Освен че се считат за абсолютно безопасни и ефективни начини за повишаване на физическата активност, гъвкавостта, издръжливостта и баланса, проучванията показват, че са полезни и при редица здравословни проблеми и дисбаланс. Много лекари правят изследвания, които доказват, че йога действа положително върху хора, страдащи от високи нива на стрес, хронични заболявания или редица наранявания. Полезните и свойства са доказани при облекчаване и лечение на сърдечно-съдови заболявания, синдром на карпалния тунел, диабет, симптоми на менопауза, депресии, артрит и болки във врата, гастроезофагеална рефлуксна болест, оксидативен стрес, мигрена, проблеми с метаболизма, теглото и съня.

Лечебният ефект на йога започва да се усеща дори при сравнително малки тренировки. Освен благотворно въздействие върху тялото, магията на йога ще ви донесе хармония и баланс, които ще повдигнат духа ви и ще ви помогнат да достигнете съвсем различно и ново емоционално ниво и удовлетворение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *