Емболизация се прилага, когато дадено туморно образувание се намира на трудно достъпно място неподлежащо на хирургична намеса.

Емболизация е минимално инвазивна нехирургична процедура, при която се извършва запушване на кръвоносен съд, който провежда кръв до определено раково образувание с цел спиране на захранването му. Използва се също и за директно доставяне на вещества към тумора, които да го убият. Чрез емболизацията се намалява и загубата на кръв при последваща хирургична намеса.

Друг плюс на тази процедура е, че чрез нея очертанията на тумора се разграничават по-лесно, което позволява да бъде отстранен възможно най-добре с по-малко усилия.

Емболизация може да бъде извършена в следните случаи:

След процедурата туморът може да намали размера си или да продължи да расте, но с много по-бавни темпове, което позволява да се проведе химиотерапия или оперативно отстраняване. При лечението на тумори емболизацията се прилага самостоятелно или в комбинация с хирургична операция или лъчетерапия.

Как протича процеса на емболизация?

Докторът прави малък разрез в областта на слабините, за да стигне до кръвосносен съд и внимателно вкарва катетър в него. След това той инжектира безвредна боя в съда, за да стане видим на улразвук или рентгеново видео. Насочва катетъра към желаното място, след което вкарва определена лекарствена субстанция или вещества като миниатюрни пластмасови микросфери, пяна или малки метални намотки, които да запушат съда и да спрат притока на кръв към тумора.

Видовете емболизация, които се прилагат най-често са:

За редуциране на страничните ефекти, опитайте РОВАТЕН. С допълващите се активни съставки, той зарежда тялото ви с антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, натрупващи се при химио и лъчетерапия.

Какво да очаквате по време и след емболизация?

Обикновено процедурата се провежда с местна упойка, което позволява на пациентите да поддържат сами дишането си. Въпреки че може да се чувстват замаяни и да им се приспи, могат да отговарят на въпроси и да изпълняват команди, като например да поемат дълбок дъх.

Пациенти, които са претърпяли радиоемболизация остават в болницата няколко часа след процедурата за мониторинг, но обикновено биват изписани на същия ден. А тези, които са преминали през лека или хемоемболизация остават за наблюдение в болницата за през нощта.

Хората третирани с емболизация често изпитват слаба болка и изтощеност в продължение на седмица, но в повечето случаи нормалната активност се възвръща след около една-две седмици.

Цялата процедура отнема от 30 минути до няколко часа в зависимост от състоянието на пациента и сложността на процедурата.

Източници: https://utswmed.org/conditions-treatments/tumor-embolization/ , https://www.arsmedica.bg/protseduri/embolizatsiya

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *