При диагностициране на това заболяване, лекарят определя в кой от съществуващите стадии на рака е то. Така се описва размера на рака и до къде се е разпространил.

Ракът обикновено се отбелязва със стадии от I до IV, като IV е най-сериозният. Тези широки групи се основават на много по-подробна система, която включва специфична информация за тумора и как той засяга останалата част от тялото.

Важно е да се знае стадия на рака поради няколко причини:

Лечение: Помага на лекаря да реши кое лечение ще работи най-добре в определените стадии на рака. Ранният стадий на рак може да изисква операция, докато ракът в напреднал стадий може да се нуждае от химиотерапия.

Прогноза: Възстановяването зависи отчасти от това колко рано е открит ракът. Стадият дава представа за възможните резултати.

Проучване: Повечето болници работят с национална база данни, която следи кои лечения се използват и колко добре работят. Изследователите могат да сравняват подобни случаи, за да намерят най-ефективните лечения.

Групи стадии на рака

Лекарят използва информация от резултатите от теста (клиничен стадий) или евентуално от самия тумор (патологичен стадий), за да определи стадия.

Повечето ракови заболявания, които включват тумор, се класифицират в пет широки групи. Те обикновено се означават с римски цифри. Други видове, като рак на кръвта, лимфом и рак на мозъка, имат свои собствени системи за стадиране. Но всички те казват колко напреднал е ракът.

Използват се физически преглед и няколко теста, за да се определи клиничния стадий – оценка на това колко далеч се е разпространил ракът. Тестовете могат да включват кръвни и други лабораторни тестове и изображения. Това може да са рентгенови лъчи или някое от следните:

Ако туморът бъде отстранен с операция, лекарят ще научи повече за него и как се е отразил на тялото. Тази информация се добавя към резултатите от теста, за да се определи патологичният или хирургичният стадий. Това може да е различно от клиничния стадий и се счита за по-точно.

TNM система

Друг фактор, който лекарите използват за определяне цялостния стадий на рак, е системата TNM, съкращение от тумор, възел (англ. node) и метастази. Измерва се всеки от тях и дават номер или „X“, ако измерването не може да бъде определено. Символите са малко различни за всеки вид рак, но най-общо означават това:

Други фактори

Лекарите разглеждат и друга информация за рака и за информация за това как ще се държи. Те включват:

След като лекаря разполага с цялата тази информация и е присвоил номера на T, N и M, той може да определи общия стадий.

Стадиите не се променят

Стадият на рак обикновено остава същият, както когато е диагностициран за първи път, независимо какво се случва с болестта. Например, ако е диагностициран рак на белия дроб в стадий II, така ще се нарича, независимо дали се разпространява или преминава в ремисия. В ремисия раковите клетки изчезват.

Така се определят възможностите за лечение и шанса за възстановяване обикновено се основава на това колко рано е открит ракът.

В някои случаи диагнозата за ракът може да бъде поставена повторно с нов кръг от тестове след лечението или ако се появи отново.

Източник: www.webmd.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *