Кухи сфери, направени от MYC ( семейство регулаторни гени и протоонкогени, които кодират транскрипционни фактори) протеини, отварят нови врати в изследванията за раковия геном. Учените от Вюрцбург са ги открили и съобщават за този пробив в списание „Nature“.

MYC гените и техните протеини играят централна роля в появата и развитието на почти всички видове рак. Те стимулират неконтролирания растеж и променения метаболизъм на туморните клетки. Помагат на туморите да се скрият от имунната система.

MYC протеините също показват активност, която преди беше неизвестна – и която сега отваря нови врати за изследване на рака: те образуват кухи сфери, които защитават особено чувствителни части от раковия геном. Ако тези MYC сфери бъдат унищожени, раковите клетки също умират.

Това съобщи изследователски екип, ръководен от Мартин Айлерс и Елмар Волф от Института по биохимия и молекулярна биология към Университет Юлиус-Максимилианс Вюрцбург (ЮМУ, Бавария, Германия) в списание „Nature“. Изследователите са убедени, че тяхното откритие променя правилата за изследване на рака и е важен пробив по пътя към нови терапевтични стратегии.

Кухите сфери защитават чувствителните ДНК места

Какво открили изследователите: Когато клетките в лабораторията, при условия на стрес, се държат подобно на тези, открити в бързо растящите туморни клетки, MYC протеините в клетъчното ядро се пренареждат по драматичен начин. Те се обединяват, за да образуват кухи сфери, състоящи се от хиляди MYC протеини.

Кухите сфери обграждат и защитават отделни, особено чувствителни места в раковия геном. Това са точно местата, където два вида ензими могат да се сблъскат: ензими, които четат ДНК, за да синтезират РНК, и ензими, които дублират ДНК. И двата вида могат да се разглеждат като два влака, пътуващи само по един коловоз, по ДНК.

Така кухите сфери предотвратяват сблъсъка на двата ензима. Екипът от Вюрцбург успява да потвърди това наблюдение в раковите клетки. Ако защитната функция на протеиновите сфери бъде изключена експериментално, възникват сблъсъци на ензимите. В следствие на това, възникват множество разкъсвания в ДНК, които в крайна сметка убиват раковите клетки.

В търсене на специфично ефективни лекарства срещу раковия геном

„Тези наблюдения революционизират нашето разбиране защо MYC протеините са толкова важни за растежа на туморните клетки“, казва Мартин Айлерс. Новите открития също повдигат въпроса дали могат да бъдат разработени лекарства, които конкретно предотвратяват образуването на тези сфери.

За да стимулират това развитие напред, Айлерс и Волф основават компания. Заедно с ЮМУ и партньори от фармацевтичната индустрия започват търсенето на лекарства, които пречат на новооткритите функции на протеините MYC.

„Фактът, че инвеститорите ни направиха възможно да напреднем толкова бързо, със сигурност не е явление, което се вижда всеки ден“, казват професорите от ЮМУ. Те също смятат това за знак, че са направили откритие, което е много обещаващо.

Източници: Университет на Вюрцбург, www.sciencedaily.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *