Ароматите на етеричните масла могат да ви накарат да се почувствате щастливи и освежени, и често са част от ритуалите за грижа за себе си. При ракови заболявания, етеричните масла могат да бъдат полезни, да подпомогнат за облекчаване на някои странични ефекти на рака и неговото лечение.

Част от тези симптоми са тревожност и затруднено заспиване. Поради това някои хора може да се чудят дали ползите от етеричните масла се простират до подпомагане на лечението или дори предотвратяване на рак. Простият отговор е не. Никакви проучвания не показват, че етеричните масла могат да лекуват или предотвратяват рак при хората.

Използването им за облекчаване на някои странични ефекти е ценно за много хора с рак.

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла са химикали, извлечени от цветя, растения или дървета, които са супер концентрирани в течна форма. Можете да вдишвате етерични масла чрез дифузер или да ги масажирате в кожата си, като ги комбинирате с други масла или лосиони.

Обичайните етерични масла включват:

Етеричните масла се използват най-често в ароматерапията, която е практика за стимулиране на рецепторите за миризма в носа, като тези масла се използват, за да могат хората да се чувстват по-добре физически, емоционално и духовно.
Ароматерапията има дълга история, с корените си, започващи от древен Рим и Египет и наскоро до Франция от 20-ти век.

Етеричните масла предотвратят ли и лекуват ли рак?

Никакви проучвания не показват, че етеричните масла могат да предотвратят или лекуват рак при хората. Може би сте виждали статии, в които се казва, че етеричните масла имат „противоракова активност“, но това вероятно са проучвания за това как раковите клетки се държат в чиния на Петри или при мишки с рак.
Например, маслото от тамян е спряло раковите клетки на гърдата да се разпространяват в лабораторията в проучване от 2015 г. в Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. В проучване от 2012 г. в BMC Complementary Alternative Medicine, маслото от тамян уврежда раковите клетки на панкреаса в лаборатория и при тумори на панкреаса при мишки.

Важно е обаче да запомните, че резултатите от проучвания на клетки в лаборатория или при експериментални мишки не означават, че продуктът ще бъде ефективен за предотвратяване или лечение на рак при хора.

Ароматерапията помага ли при страничните ефекти в следствие на рака и лечението му?

Ракът и неговото лечение могат да доведат до широк спектър от физически и емоционални странични ефекти. Етеричните масла се считат за допълваща терапия към стандартните медицински лечения, тъй като могат да помогнат на хората с рак да се справят със страничните ефекти от препоръчаните лечения за рак и от самия рак.

Поради тази причина може да помислите да опитате допълнителни терапии като ароматерапия, за да облекчите страничните си ефекти. По-конкретно, ароматерапията може да помогне при болка, безсъние, тревожност, стрес, качество на живот и евентуално гадене и повръщане.

Някои проучвания показват също, че ароматерапията може да помогне за лечение на тревожност, но доказателствата са ограничени. Изследване от 2003 г. в Journal of Clinical Oncology не отчита никаква полза, но проучване на 103 души от проучване от 1999 г. в Палиативна медицина показва, че добавянето на етерични масла към масажната терапия изглежда подобрява физическите и психологическите симптоми на участниците.

Нито едно от споменатите по-горе проучвания не разглежда домашната или личната употреба на ароматерапията и изследванията в тази област са ограничени. Въпреки това, много големи ракови центрове вече предлагат ароматерапия като форма на поддържаща грижа.

етеричните масла и ароматерапията

Да обсъдите с лекар е добра първа стъпка, ако обмисляте да използвате етерични масла, например върху кожата си или в дифузер. Обсъдете страничните ефекти, които изпитвате с медицинския си екип и попитайте дали ароматерапията може да бъде полезна като допълнителна терапия. Не забравяйте да попитате за вашите индивидуални рискове от използването на специфичната ароматерапия, която искате да опитате. Внимавайте за нежелани странични ефекти от продукта от етерично масло, като зачервяване или раздразнение, след като нанесете лосион за кожа. Помислете първо да опитате малка проба чрез миризма или върху кожата си, за да сте сигурни, че нямате силна или неочаквана реакция към продукта.

Какви са рисковете от използването на етерични масла?

Въпреки че такива масла са получени от естествени източници, тези продукти все още могат да предизвикат дразнене или алергични реакции, особено при хора с чувствителна или увредена кожа. Някои цитрусови етерични масла, могат да реагират на слънце. Някои хора имат кашлица или други дихателни проблеми при използване на стаен дифузер. Ако възникне реакция или дразнене, незабавно спрете употребата на продукта. Никога не използвайте неразредени етерични масла върху кожата си и дръжте етеричните масла далеч от очите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *