Неутропения е сериозно усложнение, което може да възникне при пациенти с рак, лекувани с химиотерапия, поради възможността на използваните лекарства да попречат на дейността на костния мозък и следователно на производството на кръвни клетки.

Неутропения по същество се състои в намаляване на броя на неутрофилите (вид бели кръвни клетки, наричани още гранулоцити) в кръвта под 500/mm3. Това е стойност, която представлява прага на безопасност, за да се гарантира на организма достатъчна имунна защита (нормални нива на неутрофилите). При здрави хора са между 1500 и 8000/mm3).

видове кръвни клетки и неутропения

Поради това пациентът, който развива неутропения, изпитва „срив“ на имунната система и става уязвим към всякакъв вид инфекция (бактериална, вирусна или гъбична/дрожди като Candida).

Освен това, като значително отслабва организма, неутропенията често задължава лекарите да намалят дозата на химиотерапевтичното лечение или да забавят прилагането му в сравнение с времето, определено за лечение. Това носи риск от компрометиране на противораковата ефикасност и/или възможността за завършване на терапията .

За редуциране на страничните ефекти в следствие на химиотерапия и ускоряване възстановяването на организма след нея, разгледайте ползите на нашата натурална хранителна добавка РОВАТЕН като кликнете ТУК.

Фебрилна неутропения

Тя е много опасно усложнение при химиотерапия, тъй като е свързана с висока заболеваемост и смъртност. В около един на всеки десет случая ФН води до развитие на септицемия, бронхопневмония, уретрит или други инфекции с фатален изход.

Фебрилната неутропения (ФН) започва с повишаване на телесната температура над 38,5°C за повече от час или до температура от 38°C при три последователни измервания през един час едно от друго. Това е свързано с постоянно намаляване на броя на неутрофилите < 500/mm3.

Симптоми

Основната проява на ФН е появата на треска, която може да бъде придружена от симптоми:

Диагностициране на неутропения

Диагнозата за ФН се основава на откриване на треска и състояние на неутропения (нива на неутрофили в кръвта < 500/mm3), установени чрез лабораторни изследвания (кръвна картина), при пациенти, подложени на химиотерапия.

диагностициране на неутропия

След диагностицирането на ФН лекарят може да поиска задълбочени изследвания, за да идентифицира точната причина за треската и да назначи целенасочено лечение, за да я премахне. По-специално, може да се наложи да се направят изследвания на кръв и биологични течности, за да се подчертае наличието на патогенни бактерии или гъбички/дрожди и да се идентифицират. Също така се прави и рентгеново или компютърно сканиране на гръдния кош или ултразвук на корема. Така се прави оценка на състоянието на вътрешните органи, най-често засягани от инфекции в случай на неутропения.

Профилактика и лечение

Благодарение на наличието на биологични лекарства вече лекуването на неутропения е възможно, както и предотвратяването на най-сериозното й усложнение – фебрилна неутропения. Това позволява да се увеличат шансовете за завършване на химиотерапията, в съответствие с установените дози и времена, като се максимизира антитуморната ефикасност.

Насоките за лечение на неутропения включват използването на рекомбинантни гранулоцитни растежни фактори (rG-CSF), които играят ключова роля за оцеляването, размножаването и узряването на неутрофилните гранулоцити. Тези лекарства стимулират производството на зрели гранулоцити от костния мозък и насърчават пренасянето им от кръвта в тъканите. Там заедно с други клетки на имунната система защитават тялото. Необходимостта от прилагане на rG-CSF за предотвратяване на фебрилна неутропения се оценява от лекаря въз основа на риска на пациента да развие усложнението.

Наличните фактори на растеж на rG-CSF са:

Неутропенията може да повлияе на следващия ви цикъл химиотерапия. Ако нивото на неутрофилите не се нормализира достатъчно бързо, Вашият лекар може да отложи лечението или да намали дозата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *