Лъчелечение, или радиотерапия, е използване на различни форми на радиация за безопасно и ефективно лечение на рак и други заболявания. Лъчелечението действа чрез увреждане на генетичния материал (ДНК) на раковите клетки

Какво представлява външното лъчелечение?

Външното лъчелечение се прилага посредством линеен ускорител, кой то насочва определени дози радиация към зоната на онкологичното заболява­не. Той не ви докосва, но се върти около вас, изпращайки радиация към тя­лото ви от много посоки.

Външното лъчелечение е локално лечение, т.е. радиацията е насочена единствено към определена част от тялото. Така например, ако имате рак на белия дроб, ще получите радиация, насочена към гърдите, но не и към останалата част от тялото.

Колко често ще се подлагам на външно лъчелъчение?

Повечето хора се подлагат на външно лъчелечение веднъж на ден, 5 дни в седмицата, от понеделник до петък. Лечението продължава от 2 до 10 седмици в зависимост от вида на онкологичното заболяване и целта на лечението. Времето между първата и последната лъчетерапевтична се­сия се нарича курс на лечение.

Къде се прилага външно лечение?

През повечето от времето ще бъдете подложени на външно лъчелечение в амбулаторни условия. Това означава, че ще получавате лечение в клиника или лъчетерапевтичен център и няма да се налага да постъпвате в болни­ца, ако няма сериозни усложнения.

Какво ще се случи преди първото ми лъчелечение?

Вие ще имате среща с вашия лекар, преди да започне лъчелечението. През това време ще бъдете подложени на физикален преглед, ще говорите за история на вашето заболяване и може би ще ви бъдат назначени образни изследвания. Вашият лекар ще обсъди външното лъчелечение, ползите от него и свързани нежелани реакции, както и начините, по които може да се грижите за себе си по време на и след лечението. След това ще може да решите дали да се подложите на външно лъчелечение.Ако сте съгласен да се подложите на външно лъчелечение, ще бъде насро­чена сесия за планиране на лечението, наречена симулация.

По време на си­мулацията:

Лъчетерапевт ще определи областта на вашето лечение. Обикновено за това се използва специализиран скенер, през който вече сте минали. Вие ще бъдете помолен да лежите неподвижно, докато скенерът определи об­ластта на лечение.След това рентгенов лаборант ще постави малки маркери (с перманен­тен маркер) върху кожата, които да позволят позиционирането на тяло­то многократно в същото положение. Вие ще се нуждаете от тези мар­кери в хода на лъчелечението.

лъчелечение

Лъчетерапевтът ще ги използва всеки ден, за да се увери, че сте в правилната позиция. Маркерите са с размерите на лунички и ще останат върху кожата ви през останалата част от живота ви. Петната от мастило ще избледнеят с времето. Бъдете внимателни да не ги премахнете и уведомете вашия лъчетерапевт, ако изчезнат или избледнеят.

Може да се наложи да се използва обездвижване на главата или част от тя­лото. Това представлява пластмасова форма за тяло, която не ви позволя­ва да се движите по време на лечението. Тя осигурява и позиционирането в същото положение всеки ден по време на лечението.

Ако ви облъчват в областта на главата, може да се наложи да се използва маска. Тя има въздушни отвори, през които можете да дишате през носа и устата, но може да се отворят и допълнителни, ако се налага. Маската се прикрепя към масата, където ще лежите по време на вашето лечение. Маската помага да не си движите главата и да сте в една и съща позиция по време на всяка лечебна сесия.

Какво трябва да нося по време на външното лечение?

Носете дрехи, които са удобни и са изработени от мека материя като памук. Изберете дрехи, които са лесни за сваляне, тъй като може да се на­ложи да се съблечете по болничен халат или да покажете областта, коя­то ще бъде подложена на облъчване. Не носете тесни дрехи като плътно прилепнали яки или колани в близост до областта на лечение. Също така не носете бижута, лейкопласт, пудра, лосион или дезодорант върху или в близост до терапевтичната област и не използвайте парфюмиран сапун преди лечението.

Външното лъчелечение ще ме направи ли радиоактивен?

Не, външното лъчелечение не прави хората радиоактивни. Чувствайте се спокойни в обкръжението на други хора, включително бебета и малки деца.

За да заздравите имунитета си, да подкрепите тялото си и да редуцирате страничните ефекти в следствие на лъчетерапия или химиотерапия, опитайте нашата хранителна добавка РОВАТЕН.
Със силното си антиоксидантно действие и натурален състав, той улавя свободните радикали, неутрализира ги и ги извежда от тялото наред с натрупаните токсини и радионуклеиди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *