Използването на фитохимикали за превенция и лечение на рак е нова нарастваща стратегия при борбата с коварното заболяване.

Ракът остава една от водещите причини за смърт по света. Появата на съвременни лекарства и използването на фитохимикали, безспорно подобрява грижите за пациентите с рак. Въпреки това, напредналият метастазирал рак остава нелечим. Следователно, непрекъснатото търсене на по-безопасни и по-ефективни хемопревенция и лечение е очевидно необходимо за подобряване на ефикасността и за намаляване на разходите за лечение на рак.

Превенцията на химиотерапия и рак с естествени фитохимични съединения е нововъзникваща стратегия за предотвратяване, възпрепятстване, забавяне или лечение на рак. Изследват се и предизвикателствата на фармацевтичното развитие и възможностите за пускане на фитохимикали на пазара. Авторите искат да разширят тази изследователска област не само заради научната си стабилност, но и заради потенциалното си лекарствено действие.

Растенията са използвани за предотвратяване и лечение на различни заболявания в продължение на хиляди години. Има отлични източници на биоактивни компоненти, които оказват благоприятно въздействие върху здравето. Някои фитохимикали от растенията са потвърдени за тяхното противораково действие. Има изчисления, че приблизително 50-60% от пациентите с рак в Съединените щати използват фитохимикали, получени от различни части на растенията или хранителни вещества (допълнителна и алтернативна медицина), изключително или едновременно с традиционен терапевтичен режим като химиотерапия и/или лъчева терапия.

фитохимикали срещу рак в розмарин

Това са някои от тях:

Апагенин от магданоз

Апигенинът е флавон, присъстващ в зеленчуци като магданоз, целина, лайка и египетското растение Moringa peregrina. Той демонстрира цитотоксична активност срещу клетъчните линии на рак на гърдата (MCF 7), клетъчната линия на дебелото черво (HCT 116), а цитотоксичната му активност е сравнима с тази на доксорубицин. Апигенинът също се счита за медиатор за химиопревенция в раковия процес и предизвиква процес на автофагия, но може да предизвика резистентност срещу химиотерапия.

Куркумин от куркума

Куркуминът (диферулоилметан) е основният компонент на популярната индийска подправка куркума, Curcuma longa L., член на семейството на джинджифила. Неговите противоракови ефекти са изследвани при рак на дебелото черво, рак на гърдата, белодробни метастази и мозъчен тумор.
Противораковият ефект на куркумина се дължи на способността му да индуцира апоптоза в раковите клетки без цитотоксични ефекти върху здравите клетки, което е много важно за учените, изследващи рака. Куркуминът пречи на NF-κB, който се свързва с възпалителни заболявания, включително рак.

Цианидин от грозде

Цианидинът е екстракт от пигмент от червени плодове като грозде, къпина, червена боровинка, малина или ябълки и сливи, червено зеле и червен лук. Притежава антиоксидантни и премахващи радикалите ефекти, които могат да намалят риска от рак.

Физетин от ягоди и ябълки

Физетинът е флавон, който се намира в различни растения като Acacia greggii, Acacia berlandieri, ягоди, ябълка, райска ябълка, грозде, лук и краставици.
Установено е също, че физетинът помага за преодоляване на мултирезистентност причинена от високата експресия на плазмената мембрана, преносителка на P-гликопротеин (P-gp), която е свързана с повишено вътреклетъчно съдържание на глутатион (GSH) в различни човешки тумори.

Генистеин от соя и бобови

Генистеинът е изофлавон, произхождащ от редица растения като лупина, фава боб, соя, кудзу и псоралея, Flemingia vestita и кафе. Действайки като антиоксидант и антихелминт, е установено, че генистеинът има антиангиогенни ефекти (блокира образуването на нови кръвоносни съдове) и може да блокира неконтролирания клетъчен растеж, свързан с рака, най-вероятно чрез инхибиране на ензимите, които регулират клетъчното делене и клетъчното оцеляване (растежни фактори).

Джинджерол от джинджифил

Джинджеролът е активният компонент в пресния джинджифил с тази отличителна пикантност. Той е изследван за неговите противоракови ефекти върху тумори в дебелото черво, гърдата и яйчниците и панкреаса. Джинджеролът демострира антиоксидантни, противовъзпалителни и антитуморни свойства.

РОВАТЕН е натурален продукт, богат на антиоксиданти, съдържащ в себе си допълващи се съставки – екстракт от джинджифил, куркумин от куркума, полифеноли от екстракт от зелен чай, чесън на прах, дихидрокверцетин от сибирска лиственица и клиносорбент от български природни зеолити.

Ликопен от домати

Ликопенът е яркочервен пигмент и фитохимикал от домати, червени моркови, дини и червени папаи. Той демонстрира антиоксидантна активност и химиопрофилактични ефекти в много проучвания, особено при рак на простатата. Лошо разтворим във вода, ликопенът има висока разтворимост в органични разтворители. Неговото противораково свойство се дължи на активиране на ензими за превенция на рака като ензими за детоксикация фаза II. Установено е, че ликопенът инхибира пролиферацията на човешки ракови клетки и потиска растежа стимулиран от инсулин-подобния растежен фактор I.

Розмаринова киселина от розмарин

Розмариновата киселина (RA) е естествен антиоксидант, който се намира в кулинарните подправки и лечебни билки като маточина, мента, градински чай, мащерка, риган и розмарин за лечение на много заболявания. Екстрактите от розмарин играят важна роля в противовъзпалителните, антитуморните и антипролиферативните процеси в различни in vitro и in vivo изследвания.

Източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *