Химиотерапията може да ви се отрази физически и емоционално. Повечето хора минават през спадове на енергията и подкрепата е важна.

Някои хора, откриват, че могат да водят почти нормален живот по време не химиотерапия, но други намират всекидневието за по-трудно.

Можете да се чувствате зле по време на химиотерапия и кратко след след нея, но да се възстановявате бързо между самите терапии, като така можете да се връщате към любимите си активности.

Освен това, да се чувствате зле физически и емоционално е нещо обичайно. Ще открите, че имате добри и лоши дни.

Чувство на умора

Може да се чуствате изморени по време на химиотерапията. Това е нормално и може да бъде причинено от:

Да сте изморени през повечето време може да бъде много трудно, особено ако преди сте имали много енергия. Не се борете с умората – слушайте тялото си и си починете, ако имате нужда.

Какво да направите

Знаем, че не е лесно, но се опитайте да направите някои промени, така че да не се изморявате толкова. Вижте дали можете да намалите работните часове, ако работите. Помолете приятелите си или семейството си да ви помагат с покупките и с други неща, с които могат да помогнат.

Ако имате деца, за които да се грижите, се опитайте да намерите бавачка или просто някой, на който имате доверие в дните за химиотерапия и няколко дни след това.

Ако гледате деца, опитайте да ги накарате да правят нещо относително тихо, така че вие да можете да се присъедините към тях или да ги наблюдавате от дивана. Да ви нарисуват картина, да играете на настолна игра, да гледате телевизия заедно. Тези неща ще ги държат заети, без вие да трябва да правите кой знае какво.

За тонизиране на тялото ви и за обогатяване на кръвта с кислород, можете да приемате хранителни добавки, които подсилват организма, като зареждат тялото с антиоксиданти, които улавят освободените в следствие на терапиите вредни радикали.

Такава напълно натуралната хранителна добавка е РОВАТЕН с екстракти от лечебни растения и зеолит.

Ако имате проблеми със съня, личният ви лекар, може би ще може да ви изпише леки приспивателни хапчета.

Хранене

Няма точно определена диета за хора преминаващи през химиотерапия. Всеки човек има различни нужди що се отнася до храненето. Препоръчително е да попитате лекаря си да ви изпрати към диетолог за професионален съвет.

Един от възможните странични ефекти от химиотерапията е загубата на апетит. Така че може да ви е по-лесно да хапвате по малко, но често, отколкото да изядете цяло основно ястие.

Можете да опитате с висококалорични храни, които да вложите в някаква напитка, когато усещате, че не ви се яде наистина. Има различни протеини на прах, които можете да прибавяте към много от нещата, които си правите.

Хубаво е все пак да има баланс в храните, които приемате.

Работа

Как хората се чувстват по време на химиотерапия варира много, затова трябва да вивите вие как се чуствате. Някои терапии минават по-тежко от други, всеки е различен.
Лекарят ви или сестрата би трябвало да ви обяснят за страничните ефекти от терапията.

Някои хора се справят с работата си на непълно работно време или само между терапиите. Можете да откриете, че работата ви помага и ви разсейва или да предпочетете да спрете да работите.

Повечето хора имат нужда от почивка от работа поради вида на химиотерапията, на която са подложени. Други отиват в болницата, правят терапията и след това отиват на работа, но определено ще имате нужда от неработен ден, ако трябва да прекарате повече време в болницата, за да направите терапията

В зависимост от това с какво се занимавате, можете да попитате работотдателя си да работите от вкъщи или да смените работните си часове, за а не се налага да ходите и да се връщате  до работа в най-натоварените часове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *