Вътрешно лъчелечение или брахитерапия е форма на лечение, при което източник на радиация се поставя вътре в тялото. При нея източникът на радиация е твърдо вещество под формата на перли, ленти или капсули, които се поставят в тялото в близост до раковите клетки.

Брахитерапия – какво представлява?

Поставяне на такива чужди тела позволява третиране на по-малка част от тялото с висока доза радиация. Вътрешната радиация може да бъде в течна форма. Вие приемате течна радиация, като я пиете, приемате под формата на таблетка или интравенозно (IV вливане). Течната радиация преминава през тялото ви, търсейки и убивайки раковите клетки.

Брахитерапията може да се използва при хора с рак на главата и шията, гърдата, матката, шийката на матката, простатата, жлъчния мехур, хранопровода, очите и белия дроб. Течни форми на вътрешна радиация най-често се използват при хора с рак на щитовидната жлеза или костни метастази. Вие може също така да получите вътрешна радиация заедно с други видове лечение, включително външно лъчелечение, химиотерапия или хирургия.

Какви видове вътрешно лъчелечение съществуват?

Най-често се прилагат следните видове вътрешна лъчетерапия:

Какво се случва преди първата брахитерапия?

Вие ще имате среща с вашия лекар, преди да започнете вътрешно лъчелечение. През това време ще бъдете подложен на медицински преглед, ще говорите за историята на вашето заболяване и може би ще бъдат назначени образни изследвания. Вашият лекар ще обсъди вътрешното лъчелечение, ползите от него и свързаните нежелани реакции, както и начините, по които може да се грижите за себе си по време на и след лечението. След това ще може да решите дали да се подложите на вътрешно лъчелечение.

Как се прилага брахитерапия?

Повечето видове импланти се въвеждат през катетър, който представлява малка, гъвкава тръба. Понякога тя се поставя чрез по-голямо устройство, наречено апликатор. Когато решите да се подложите на брахитерапия, вашият лекар ще постави катетър или апликатор в частта от тялото ви, която ще бъде третирана.

След като вашият терапевтичен план е изпълнен, радиацията ще бъде поставена във вътрешността на катетъра или апликатора. Източникът на лъчение може да бъде оставен на съответното място в продължение на няколко минути, много дни или за останалата част от вашия живот. Продължителността на облъчването зависи от вида брахитерапия, типа онкологично заболяване, локализацията му, вашето здравословно състояние и други противоракови лечения, които сте получавали.

Какво се случва, когато източникът на радиация се постави на място?

Вашето тяло ще отделя радиация, след като източникът на радиация е
поставен на място. При брахитерапия вашите телесни течности (урина, пот и слюнка) няма да отделят радиация.

Вашият лекар или медицинска сестра ще говорят с вас относно мерките за безопасност, които трябва да предприемете.
Ако радиацията, която получавате, е в много висока доза, мерките за
безопасност може да включват:

Какво се случва, когато катетърът се извади след лечение с LDR или HDR импланти?

Може да се наложи да се следват определени мерки за безопасност и след като бъдете изписан от болницата, като например да не прекарвате много време с други хора. Вашият лекар или медицинска сестра ще говори с вас за мерките за безопасност, които трябва да следвате, когато се приберете вкъщи.

Вие ще получите обезболяващо лекарство преди отстраняването на катетъра или апликатора.
Мястото на поставяне на катетъра или апликатора може да остане
чувствително в продължение на няколко месеца. След отстраняване на катетъра или апликатора в тялото вече няма радиация.

За други хора е безопасно да бъдат в близост до вас, включително малки деца и бременни жени.
Може да се наложи да ограничите извършването на дейности, които изискват физически усилия за период от 1 до 2 седмици. Посъветвайте се с вашия лекар какви видове дейности са безопасни за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *