Мукозит е сериозен страничен ефект за десетки хиляди хора, които получават лъчетерапия като част от лечението на рак, който може да причини възпаление, язви, диария, гадене и повръщане, коремна болка и подуване на корема.

Понастоящем няма ефективно лечение за мукозит, но изследователи от университета в Аделаида открили нещо. Вид традиционно китайско лекарство намалява тежестта на индуцирания от радиация стомашно-чревен мукозит (СЧМ) при плъхове.

Това проучване, документирано в списанието Frontiers in Oncology, очертава потенциалните ползи от това лечение за хора, които имат СЧМ като страничен ефект от лъчетерапия за лечение на рак на стомаха, корема и таза.

„Въпреки че това е тествано само върху плъхове, констатациите от това изследване са изключително положителни. Те показват, че можем да осигурим лечение за хора, които страдат от мукозит в резултат на тяхното лечение на рак“, казва професор Дейвид Л. Аделсън от Училището по биологични науки на Университета в Аделаида, който е автор на изследването.

„Това е изключително важно, тъй като мукозитът ограничава количеството терапия, която пациентите с рак могат да получат, и значително засяга качеството им на живот.“

В проучването, одобрено от Институционалния комитет по етика на животните към Южно австралийския здравен медицински изследователски институт (SAHMRI), плъховете са били изложени на радиация в корема.

Половината от плъховете получили инжектиране на съединение Kushen (Compound Kushen Injection – CKI), което е вид традиционно китайско лекарство. При другата половина е прилагано контролно вещество. CKI се използва широко самостоятелно или в комбинация с химиотерапия или лъчетерапия в продължение на много години в Китай.

Kushen (CKI)

Kushen е формулировка от традиционната китайска медицина (TКМ), съставена от водни екстракти от корените на Kushen (Radix Sophorae Flavescentis) и Baituling (Rhizoma Smilacis Glabrae). Те имат потенциални антинеопластични и имуномодулиращи действия.

Съдържа множество натурални химикали, включително алкалоиди, като матрин и оксиматрин, флавоноиди, алкилксантони, хинони, тритерпенови гликозиди, мастни киселини и етерични масла.

CKI индуцира апоптоза и инхибира пролиферацията, миграцията, инвазията и адхезията на туморни клетки. CKI също модулира производството на възпалителни медиатори.

„CKI се приготвя от корените на две лечебни билки – Kushen и Baituling – като течност за инжектиране“, казва професор Аделсън. Той е в катедрата по биоинформатика и компютърна генетика в Училището по молекулярни и биомедицински науки, и професор по молекулярна китайска медицина в Zhendong Австралия – Китайски център за молекулярна традиционна китайска медицина.

Д-р Юка Харата-Лий, пост-докторантски изследовател от Училището по биологични науки на университета, бил водещият автор на изследването.

Източници: https://medicalxpress.com/; https://www.cancer.gov/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *