Май месец е месец на осведомеността за рак на кожата, а и точно през този месец слънцето започва да става по-силно. За това е подходящо време да научите за трите основни типа и какво можете да направите, за да поддържате здравето си.

Ракът на кожата е най-често срещаният вид рак, според Американското раково дружество, а повечето негови разновидности са предотвратими.

Трите основни типа рак на кожата са:

Меланом

Очите също имат клетки, произвеждащи меланин, и могат да развият меланоми. Наричат се очни меланоми. Най-често се образува в частта на окото, която не може да се види в огледало, което затруднява откриването му.

Рак на кожата се развива предимно върху участъци от изложена на слънце кожа, включително скалпа, лицето, устните, ушите, шията, гърдите, ръцете и краката.

Може да се образува и в области, които рядко виждат дневната светлина, включително дланите и стъпалата на краката ви, под ноктите на ръцете или краката и в гениталната област.

Ракът на кожата засяга хора с всякакъв тон на кожата, включително тези с по-тъмен тен. Въпреки това, наличието на по-малко пигмент в кожата ви осигурява по-малко защита от вредното UV лъчение. При хора с руса или рижава коса и светли очи, които лесно получават лунички или слънчево изгаряне, е много по-вероятно да развият рак на кожата, отколкото човек с по-тъмна кожа.

Можете да намалите риска от рак на кожата, като ограничите или избягвате излагането на ултравиолетова или UV радиация по следните начини:

Източник: https://medicalxpress.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *