Между ракова и здрава клетка има няколко съществени биологични разлики. Най-основните са начинът на протичане на процеса на клетъчно делене (наричан още митоза) и начинът на протичане на процеса клетъчна смърт (апоптоза).

Здравата клетка работи в синхрон с другите клетки в тялото и се подчинява на много стриктна програма, която е заложена в гените (ДНК), а една ракова клетка се дели неконтролируемо и независимо от нуждите на организма. Биологичното поведение на раковата и нормалната клетка на биохимично ниво е сходно. Деленето (митоза) и на двата вида клетки изисква удвояване на ДНК (репликация) и енергийно подсигуряване. Вътреклетъчните системи, които извършват репликацията и доставят енергия са едни и същи както за туморната, така и за здравата клетка.

Това създава трудности при лечение на рака и е основната причина, защото всички известни до момента противоракови лекарства (химиотерапевтици) атакуват не само раковите клетки, но и здравите, бързоделящи се клетки. Такива са клетките на косния мозък, ГИТ/гастроинтестинален тракт/, коса и кожа. При химиотерапията раковите клетки често стават резистентни на прилаганите лекарства и се налага използването на комбинации от силно токсични химиотерапевтици за по-дългосрочен период от време. 

Гените, контролиращи клетъчното делене и клетъчната смърт, се включват и изключват в зависимост от нуждите на организма. Поради натрупването на мутации (изменения в ДНК) финният контрол се нарушава. ДНК е силно чувствителна и лесно се уврежда под действието на свободни радикали.
ДНК ракова клетка

Клетките с натрупани мутации най-често умират, без да дадат поколение и това става благодарение на програмираната клетъчна смърт, известна като „апоптоза

За да се развие раково заболяване, е необходимо да се натрупат достатъчно мутации, които да позволят на увредената (ракова) клетка да избяга от контролните механизми, да блокира апоптозата и да започне да се дели безконтролно.

Броят на раковите клетки бързо се увеличава и се формира първично туморно (раково) огнище, от което единични клетки могат да се откъснат и да попанат в лимфата и кръвта.

За да се прекъсне натрупването на мутации в ДНК е необходимо в организма да има достатъчно количество антиоксиданти. Те деактивират свободните радикали като предоставят електрон от електронната си обвивка. Често храната не е достатъчен източник на антиоксиданти и те могат да бъдат набавени чрез хранителни добавки.

антиоксиданти ракова клетка
Хранителната добавка ROVATEN съдържа мощен комплекс антиоксидантни, които ефективно неутрализират свободните радикали. ROVATEN подпомага възстановяването на организма по няколко начина:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *