Какво можете да пиете, за да предотвратите рак? Според последните открития най-добрите напитки при рак, които е добре да бъдат включени в диетата включват:

Кафе

Докато кофеинът в кафето не се понася добре от някои хора, богатото на хранителни вещества кафе също е концентриран източник на антиоксидантни фитохимикали. Те включват теофилин и теобромин, хлорогенова киселина (мощен фенол), хининова киселина, кафестол и кавеол.

Някои проучвания свързват консумацията на кафе с намален риск от рак на черния дроб, колоректален, ендометриален, орален/фарингеален и други видове рак.

И въпреки че някои се тревожат за отрицателните ефекти на кофеина/кафето върху здравето на храносмилането, като цяло няма доказателства, които да предполагат връзка между приема на кафе и рак на стомаха, панкреаса или стомашно-чревни заболявания.

Зелен, черен и бял чай

Черният, зеленият, белият, а също и оолонг чайът (понякога наричан „истински чай“) са богати на много хранителни вещества, борещи се с болестите, като катехини, полифенолни съединения, епигалокатехин галат (или EGCG), флавоноли и др. Изследователите смятат, че това е причината, че дългосрочната консумация на чай е свързана с по-ниски рискове от рак на пикочния мехур, стомаха и панкреаса, наред с други видове.

Зеленият чай е изключителен източник на EGCG, докато други чайове също осигуряват епикатехин, епигалокатехин (EGC) и епикатехин-3-галат (ECG). Статия, публикувана в Cancer Metastasis Reviews, гласи, че „епидемиологичните проучвания съобщават, че консумацията на зелен чай може да намали риска от рак. Доказано е, че епигалокатехин-3-галат, основен компонент на зеления чай, инхибира туморната инвазия и ангиогенезата, които са от съществено значение за растежа на тумора и метастазите.

Зеленият чай Matcha (цели листа от зелен чай, смлени на камък) е друга чудесна възможност, тъй като е богат на антиоксиданти, които му дават способността да поддържа имунната система. Лабораторни изследвания свързват двата вида зелени чайове с намаленото развитие на рак в клетките на дебелото черво, черния дроб, гърдата, белия дроб и простатата.

Големи количества полифеноли също са идентифицирани в черния чай и чая оолонг. Флавонолите, включително кверцетин, кемпферол и мирицетин, са други съединения в истинските чайове, които помагат в борбата с рака.

Статия от 2018 г., публикувана в AntiCancer Research, гласи, че „чаят Oolong, както и зеленият чай, може да предизвика увреждане и разцепване на ДНК, да играе инхибираща роля в растежа, пролиферацията и туморогенезата на рак на гърдата и има голям потенциал като химиопревантивен агент срещу рак на гърдата.“

100-процентови зеленчукови сокове

Ежедневната порция сок от зелени зеленчуци или друг зеленчуков сок/смути с пулп и фибри е лесен начин да увеличите приема на хранителни вещества и да помогнете за предпазване от хронични заболявания, според много проучвания.

Добрият избор включва прясно изцедени сокове, направени със зеленчуци като спанак или зеле, моркови, цвекло, домати, целина, билки и други зеленчуци.

Голям брой изследвания показват, че включването на разнообразие от зеленчуци във вашата диета може да помогне за намаляване на риска от много видове рак, да не говорим за други хронични заболявания. Например, соковете, приготвени с тъмни зеленчуци, ви осигуряват антиоксиданти, като каротеноиди, които проучванията свързват с инхибирания растеж на различни ракови клетки, включително рак на кожата, белия дроб, стомаха и гърдата.

Доматеният сок е друг полезен сок, тъй като е чудесен източник на бета каротин/витамин А, витамин С, ликопен и други каротеноиди, които имат противоракови ефекти. Ликопенът в доматения сок е свързан със защита срещу рак на простатата.

Сокът от моркови е отличен начин да получите повече витамин С, витамин К, бета-каротин и алфа-каротин, лутеолин и флавоноидни фитохимикали, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

Ако желаете да се отклоните от обичайно консумираните зеленчуци, помислете за добавяне на суперхрана добавки към вашите зеленчукови сокове/смутита като спирулина, зеленчуци от ечемик, житна трева или водорасли на прах. Когато се включи пулпа, соковете могат да бъдат още по-полезни благодарение на съдържанието на фибри, особено за колоректалното здраве.

100-процентови плодови сокове (без добавена захар)

Примери за здравословни сокове включват тези, направени от противоракови плодове като череши, боровинки, нар, портокали, грейпфрут и асаи. Консумирането на сокове, направени от тъмно оцветени плодове като горски плодове, е мощен начин да получите повече ресвератрол и антоцианини в диетата си, които имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Сокът от грейпфрут е друг пример, който съдържа много фитохимикали, които помагат за защита срещу рак според научни изследвания, като нарингенин и други флавоноиди, лимонин, бета-каротин, ликопен и витамин С.

Сокът от нар осигурява полифеноли, за които е доказано, че имат антипролиферативни, проапоптотични и противовъзпалителни ефекти, предлагащи защита срещу рак на простатата, белия дроб, гърдата и други видове рак.

Резултатите от изследванията ни показват, че е важно плодовите сокове да са 100 процента плодове без добавена захар и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, поради високата консумация на захар

е свързан с повишен риск от рак и много други здравословни проблеми.

Билкови чайове и отвари

Използването на билкови лекарства, които се предлагат в много форми, се счита за „най-често използваната група алтернативни лечения сред пациенти с рак“, според някои прегледи на литературата. Доказано е, че различни билки, независимо дали под формата на чай или екстракт, предлагат терапевтични ефекти върху раковите маркери, освен това се считат за безопасни, малко вероятно е да причинят странични ефекти или зависимост и са широко достъпни.

Билковите чайове – които включват джинджифил, лайка, меден храст, глухарче, мента, чай и разнообразие от билкови смеси от традиционната китайска медицина – не съдържат кофеин и са пълни с предимства, включително поддържане на здравето на червата и намаляване на възпалението. Билковите инфузии са друга чудесна възможност, която се прави чрез накисване на билки във вода, докато водата поеме маслата и терапевтичните съединения на билките.

Преглед от 2019 г. обяснява, че билковите чайове и инфузии се правят с билки, които могат да помогнат за защита срещу оксидативен стрес, някои видове рак, както и проблеми с храносмилането, които могат да бъдат причинени от хронични заболявания и лечение на рак.

Според статия от 2018 г., публикувана в Journal of Traditional and Complementary Medicine, „Билковите чайове/напитки са богати източници на естествени биоактивни съединения като каротеноиди, фенолни киселини, флавоноиди, кумарини, алкалоиди, терпеноиди и др.“ Тези биоактивни съединения имат биологични ефекти, като антиоксидантни, антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни действия.

Тези чайове също се приготвят с вода, която сама по себе си има далечни предимства. Водата е важна за цялостното здраве, тъй като увеличава уринирането и детоксикацията на потенциални причиняващи рак съединения, които могат да се окажат в пикочния мехур и на други места.

Червено вино (в умерени количества)

Червеното грозде и червеното вино са пълни със съединения, борещи се с рака, наречени ресвератрол. Проучванията показват, че химикалите, открити във виното, могат да допринесат за унищожаването на раковите клетки и инхибирането на растежа на раковите клетки.

Според едно проучване, публикувано в European Journal of Cancer Prevention, „Има доказателства, че консумацията на вино намалява риска от рак на няколко места, включително рак на горния храносмилателен тракт, белия дроб, дебелото черво, базалноклетъчен карцином и неходжкинов лимфом. ” Червеното вино също изглежда значително намалява транскрипцията на определени гени, които увеличават риска от рак.

Доказано е, че ефектите на зрялото червено вино върху фенотипите на раковите клетки са по-силни от младите винени вина. Червеното вино изглежда особено полезно за борба с образуването на колонии от човешки рак на гърдата и клетки от карцином на хранопровода.

Все пак имайте предвид, че изследванията показват, че тези положителни ефекти върху различни линии на рак при хора се проявяват в зависимост от дозата, което изглежда твърде много алкохол всъщност може да увеличи риска от рак (повече за това по-долу).

Дозировка

Колко от тези борещи рака напитки трябва да консумирате, за да извлечете ползите от тях?

По отношение на консумацията и честотата, това зависи от вида на напитката. Ето някои общи насоки според повечето здравни експерти:

Ако вече имате рак

Какво е добре да пият пациентите с рак? Лекарите препоръчват тези укрепващи здравето напитки, които могат да помогнат за хидратация и да осигурят ключови хранителни вещества:

Вода. Някои лечения на рак могат да направят вкуса на обикновената вода непривлекателен; в този случай пийте повече вода, която е ароматизирана, включително минерална вода, селтер или вода с лимон или друг плод.

100% плодови или зеленчукови сокове, които могат да помогнат за предотвратяване на дехидратация, плюс осигуряват електролити и антиоксиданти.

Кокосова вода или кокосово мляко – хидратиращи напитки със средноверижни триглицериди, вид полезна мастна киселина, която може да помогне за поддържане на здравето на червата. Кокосовото мляко (с по-високо съдържание на мазнини) също съдържа някои антиоксидантни свойства, борещи се с бактериите, които поддържат имунната система.

Билкови чайове като чай от джинджифил или чай от мента, които могат да помогнат при гадене и други симптоми, причинени от лечения.

Кефир и органично мляко (ако се понася), които осигуряват много важни витамини и минерали, плюс пробиотици, ако са ферментирали.

Костен бульон, уникален източник на труднодостъпни аминокиселини, колаген, микроелементи и електролити.

Ако липсата на апетит е проблем, опитайте се да пиете повечето течности поне половин час преди или след хранене, за да не се чувствате прекалено сити.

Имайте предвид, че кофеинът, напитките съдържащи добавена захар и дори понякога плодовите сокове водят до лошо храносмилане, така че може да се наложи да ги ограничите, ако се появят диария или гадене.

Рискове и странични ефекти

Точно както има някои напитки и храни, които могат да помогнат в борбата с развитието на болестта, изследванията ни казват, че има и потенциално причиняващи рак храни, които трябва да избягваме.

Кои напитки трябва да ограничите или в идеалния случай да изключите от диетата си?

Подсладени напитки, включително сода, енергийни напитки и сокове, чайове и кафе напитки с добавена захар. Изследванията разкриха силна връзка между консумацията на подсладени напитки и риска от сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет. Текущи изследвания предполагат, че тези напитки също могат да ви изложат на по-голям риск от някои видове рак като рак на гърдата, панкреаса, жлъчния мехур и ендометриума. Смята се, че тази връзка се дължи на механизми като инсулинова резистентност, причинена от консумация на висок гликемичен товар, както и ефектите на химически съединения, добавки и пестициди в сладките напитки, които могат да имат канцерогенни ефекти.

Алкохолът е добре да се изключи. Докато виното в умерени количества има защитен ефект срещу определени болести, в твърде голямо количество действа обратно. Високият прием на алкохол увеличава риска от развитие на определени видове рак според научни изследвания, включително рак на дебелото черво/ректума, рак на устната кухина, рак на черния дроб, гърдата и други.

Последни мисли

Има доказателства, че като част от здравословната диета някои напитки и храни могат да помогнат за спиране на образуването или прогресирането на рака.

Напитките за борба с рака са тези, които осигуряват важни витамини, минерали, антиоксиданти и фитохимикали, в допълнение към хидратиращата вода и в някои случаи пробиотици.

Кои са най-добрите избори? Кафето, зеленият/черният/белият чай, 100% плодови и зеленчукови сокове, билковите чайове и червеното вино могат да подпомогнат имунната ви система и потенциално да намалят риска от развитие на рак.

Това, разбира се, са само съвети на база на общи данни от въздействието на тези напитки върху организма на човек. Всеки случай е индивидуален и е най-добре да се консултирате с лекар преди да включите или изключите някои от тях от диетата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *