Лекарства използвани при таргетна терапия срещу рак работят, като „таргетират“ различията в гените на клетки, които оцеляват и растат по-бързо.

Таргетна терапия, наречена още прицелна терапия е вид лечение на рак, при което се използват медикаменти. То е различно от традиционната химиотерапия. Таргетните лекарства действат като спират растежа на туморните клетки. Те таргетират специфични гени и протеини, които се намират в раковите клетки или в клетки, свързани с туморния растеж каквито са тези на кръвоносните съдове.

Гените дават информация на клетките как да произвеждат протеини, които да поддържат функционирането им. Ако гените се променят, тези протеини също се променят. Това кара клетките да се делят анормално или да живеят прекалено дълго. Когато това се случи, клетките започват да растат неконтролируемо, което води до сформирането на туморна маса.

Как работят?

Раковите клетки имат гени (ДНК), които ги отличават от нормалните клетки. Това значи, че те се “държат” различно. Раковите клетки могат да растат по-бързо от нормалните  и понякога разпространят.

Таргетна терапия срещу рак, работи като „таргетира“ тези разлики.

Различните гени, които причиняват определен вид рак често са различни от генетичните промени, които причиняват друг вид рак. Например, промените, които карат рак на белия дроб да расте, могат да са различни, от тези, които карат рак на гърдата да расте.

Има различни „цели“ при раковите клетки и различни лекарства, които ги таргетират.

Таргетна терапия може да:

Може да сте чували, че някои таргетиращи лекарства са наричани биологични терапии.

Таргетиращи лекарства не са подходящи за всеки вид рак. Те са един от основните методи за лечение на някои видове рак като меланома и някои видове левкемия.

Дали е добре да се подложите на такава терапия зависи от:

Тестване

Преди да вземете каквито и да е таргетиращи лекарства, ще се наложи да направите тест, използвайки клетки от самия рак или кръвна проба, за да се разбере дали този начин на лечение ще сработи. Тези тестове търсят промени в опредлени белтъци или гени.

Лекарят ви ще ви каже дали таргетната терапия може да бъде приложена във вашия случай.

За да се тестват раковите клетки, трябва да се вземе порба (биопсия) от рака. Може и да използват част от тъкан от биопсия или операция, през която вече сте минали.

Таргетна терапия може да се прилага наред с други терапии – химиотерапия, лъчетерапия, или само тях.

Съществуват два основни вида таргетна терапия:

Моноклонални антитела. Лекарствата, наречени „моноклонални антитела“ блокират специфична цел, намираща се на повърхността на раковата клетка. Тази цел може да се намира и в областта около тумора. Действието на тези лекарства може да се сравни с поставянето на ключ в ключалка. Много от тези лекарства се концентрират върху специфичен рецептор (или друга мишена). По този начин се блокират сигналите, които съобщават на туморните клетки да се размножават и се спира развитието на рака. Моноконалните антитела могат също да доставят токсични субстанции директно до раковата клетка. По този начин те подпомагат химиотерапията и лъчелечението да достигнат в по-голяма степен до раковите клетки.

Малки молекули. Тези лекарства блокират определени процеси, които помагат на раковите клетки да се размножават и разпространяват. Обикновено те се приемат под формата на хапчета. Ангиогенезните инхибитори са един от представителите на тази група лекарства. Тяхното действие предотвратява образуването на нови кръвоносни съдове около тумора. Ангиогенеза означава образуване на нови кръвоносни съдове. Туморната формация се нуждае от кръвоносни съдове, които да доставят хранителни вещества, което й помага да се развива. Антиангиогенезните терапии подлагат тумора на глад като не позволяват образуването на нови кръвоносни съдове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *