Често за борба със специфичен рак се използва комбинация от химиотерапевтични лекарства. Някои лекарства използвани при химиотерапия могат да се дават в определен ред в зависимост от вида рак, който се третира.

Химиотерапия и химиотерапевтични лекарства се използват от много години и са едно от най-често срещаните лечения за рак. В повечето случаи действа като се намесва в способността на раковата клетка да расте или да се възпроизвежда. Различните групи лекарства действат по различни начини за борба с раковите клетки. Химиотерапията може да се използва самостоятелно за някои видове рак или в комбинация с други лечения като радиационно лечение или хирургия.

Химиотерапията може да бъде доста ефективна при лечението на някои видове рак, но химиотерапевтичните лекарства достигат до всички части на тялото, а не само до раковите клетки. Поради това може да има много странични ефекти по време на лечението. Възможността да предвидите тези странични ефекти може да помогне на вас и хората които се грижат за вас, да се подготвите и в някои случаи да предотвратите появата на тези симптоми.

Как се прилага химиотерапията?

Химиотерапевтичните лекарства могат да се приемат:

Кои са някои от химиотерапевтичните лекарства и кои са техните потенциални странични ефекти?

Обикновено се използват над 50 химиотерапевтични лекарства. Следващата информация дава примери за някои от тях, като ще бъдат изброени някои от видовете рак, но не непременно всички видове рак, за които се използват. Ще бъдат описани и различните странични ефекти. Страничните ефекти могат да се появят непосредствено след лечението (дни или седмици) или да се появят по-късно (месеци или години) след прилагане на химиотерапията. Страничните ефекти, изброени по-долу, не включват пълния списък. Възможни са и други странични ефекти.

Тъй като индивидуалният медицински профил и диагноза на всеки човек са различни, така и неговата/нейната реакция към химиотерапевтичните лекарства е различна. Страничните ефекти могат да бъдат тежки, леки или да липсват. Не забравяйте да обсъдите с вашия екип за лечение всички възможни странични ефекти от лечението, преди да започне лечението.

Карбоплатин

Интравенозен прием; използва се при рак на чйчниците, рак на главата и на шията, рак на дробовете.
Странични ефекти: намаляване на броя на червени кръвни клетки; загуба на окосмяване (обратимо); объркване; гадене, повръщане и диария (обикновено за кратко)

Цисплатин

Интравенозен прием; прилага се при рак на пикочния мехур, рак на яйчниците и рак на тестисите.
Странични ефекти: намаляване броя на червените кръвни клетки; алергични реакции, включително обриви и затруднено дишане (по-рядко); гадене и повръщане, които обикновено се появават за 24 часа или по-дълго; шумене в ушите и загуба на слух; нестабилност на кръвните електролити; увреждане на бъбреците.

Циклофосфамид

Може да бъде приеман орално или интравенозно; използва се при лимфома, рак на гърдата и карцином на яйчниците.
Странични ефекти: намаляване броя на червените кръвни клетки; гадене, повръщане и болки в корема; намален апетит; загуба на оксомяване (обратимо); увреждане на пикочния мехур; увреждане на плодовитостта; увреда на дробовете или на сърцето (при по-високи дози); вторични злокачествени образувания (рядко).

химиотерапевтични лекарства и интравенозен прием

Доксорубицин

Дава се интравенозно; използва се при рак на гърдата, лимфома и множествена миелома.
Странични ефекти: намаляване броя на червените кръвни клетки; афти в устата; загуба на окосмяване (обратимо); гадене и повръщане; увреждане на сърцето.

Ерлотиниб

Орален прием; използва се при немалки ракови клетки при рак на белите дробове.
Странични ефекти: обриви и други промени на кожата; диария.

Етопозид

Дава се интравенозно; използва се при рак на белия дроб, рак на тестисите, на кръвта, рак на лимфната тькан.
Странични ефекти: загуба на окосмяване (обратимо); намаляване на червените кръвни клетки; гадене и повръщане; алергични реакции (рядко); рани в устата; ниско кръвно налягане (по време на терапията)(рядко); потиснат апетит; диярия и коремна болка; бронхоспазми (рядко); симптоми подобни на грип; обриви и други промени в кожата.

Флуороурацил

Дава се интравенозно; използва се при рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на стомаха, рак на главата и врата.
Странични ефекти: намаляване броя на червените кръвни клетки; диария; рани в устата; фоточувствителност (чувствителност на кожата и очите към слънчева светлина); суха кожа; потъмняване на кожата и на ноктите.

Гемцитабин

Интравенозен прием; дава се при рак на панкреаса, рак на гърдата, рак на яйчниците и рак на дробовете.
Странични ефекти: намаляване броя на червените кръвни клетки; гадене и повръщане; настинка и грипоподобни симптоми; обриви.

химиотерапевтични лекарства

Иматиниб мезилат

Орален прием; използва се при хронична миелогенозна левкемия и гастроинтестинален стромале тумор.
Странични ефекти: гадене и повръщане; задържане на течности (отток около глезените и очите); мускулни крампи; диария; гастроинтестинално кървене; обриви.

Иринотекан

Интравенозен прием; прилага се при рак на дебелото черво и на ректума.
Странични ефекти: намаляване броя на червените кръвни клетки; диария; умора

Метотрексат

Може да се прилага интравенозно, интратекално (инжектирано в гръбначния стълб) или орално; прилага се при рак на гърдата, рак на дробовете, левкемия, рак на костите и рак на лимфната система.
Странични ефекти: намаляване броя на червените кръвни клетки; гадене и повръщане; рани в устата; кожни обриви и фоточувствителност; замаяност, главоболие или сънливост; увреждане на бъбреците (при по-високи дози), увреждане на черния дроб (рядко), загуба на окосмяване (обратимо).

Сорафениб

химиотерапевтични лекарства

Орален прием; прилага се при напреднал рак на бъбреците.
Странични ефекти: високо кръвно налягане (през първите няколко седмици на лечението); обриви и други промени по кожата; диария; умора; загуба на окосмяване; гадене и повръщане.

Винкристин

Обикновено се дава венозно; прилага се при левкемия и лимфома
Странични ефекти: изтръпване или мравучкане в пръстите или стъплата; слабост; загуба на рефлекси; болки в челюстта; загуба на окосмяване (обратимо); запек или крампи в корема.

Химиотерапията обикновено се прилага в амбулаторни условия – в болница, в клиника или в лекарски кабинет. Пациентите, приемащи химиотерапевтични лекарства са наблюдавани за реакции по време на лечението. Тъй като всяка сесия на химиотерапия може да продължи известно време, пациентите се насърчават да вземат със себе си нещо, което ги успокоява, като музика за слушане. Препоръчително е също да вземат нещо, което да помогне за прекарването на времето, като тесте карти или книга.

Има различни методи за намаляване на страничните ефекти в следствие на приема на различните химиотерапевтични лекарства. Някои от тях са промяна на диетата и приемът на хранителни добавки от разнообразен произход.

Ако искате да редуцирате страничните ефекти можете да опитате хранителната добавка РОВАТЕН. Той съдържа само натурални съставки под формата на екстракти на лечебни растения и минерали, събрани в една растителна капсула, които ефективно редуцират страничните ефекти при химитерапия и лъчетерапия.
Антиоксидантнтите се борят срещу свободните радикали, като ги неутрализират, а зеолитът съдържащ се в РОВАТЕН адсорбира токсините и ги извежда от организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *