За повечето хора борбата с рака не свършва в последния ден на терапията. Нужни са грижи след лъчетерапия, които да доведат до по-добър резултат след провеждането и.

Лъчевата терапия (радиационна терапия) се използва за лечение на рак в продължение на много десетилетия. Използва се за справяне с рака и като палиативно средство за облекчаване на болка, свързана с метастази. В хода на лечението радиацията предизвиква множество биологични смущения в клетките. Тъй като токсичността върху нормалните клетки ограничава дозите, използвани за ефективно лечение, подходите са предназначени да постигнат баланс между елиминирането на раковите клетки и защитата на нормалните тъкани. А полагани грижи след лъчетерапия, могат да дадат по-добри резултати.

Основният фокус в лъчетерапията е да се увеличи увреждането на ДНК в туморните клетки, тъй като разкъсванията на двойна верига са важни за клетъчната смърт.

Клетъчните промени в идеалния случай биха подобрили убиването на туморни клетки, като същевременно намаляват вероятността от клетъчна смърт на нормалните клетки.

Какво се случва след приключване на лечението?

След като лъчетерапията приключи, вашият лекуващ екип ще ви каже как да се грижите за зоната на лечение и ще препоръча начини за справяне с нежеланите реакции. Те също така ще ви посъветват на кого да се обадите, ако имате някакви притеснения.

Животът след лечение на рак може да представлява своите предизвикателства. Може да имате смесени чувства, когато лечението приключи, и да се притеснявате, че всяка болка означава, че ракът се връща.

Някои хора казват, че изпитват натиск да се върнат към „нормален живот“. Важно е да си дадете време да се приспособите към физическите и емоционални промени и да установите нова ежедневна рутина със собствено темпо. Вашето семейство и приятели също може да имат нужда от време, за да се приспособят.

Последващи срещи с лекари

Ще имате редовни прегледи при радиационния онколог в лечебния център. Те ще станат по-редки с течение на времето.

срещи с лекари при грижи след лъчетерапия

Можете също така да имате последващи прегледи с медицински сестри от вашия лечебен център, за да ви помогне да управлявате всички продължаващи симптоми, както и редовни прегледи с други специалисти, които са участвали във вашето лечение. Ще получавате постоянна подкрепа от свързани здравни специалисти, като диетолог, физиотерапевт или логопед, ако имате нужда от нея.

Хранене и хранителни добавки след лъчетерапия

След като тялото ви се излекува след лечението, се насърчава диета на растителна основа за по-добро здраве и цялостно по-добро състояние. Ето някои съвети, които можете да следвате, за да се възстанови тялото ви по-бързо:

смути за грижи след лъчетерапия

Хранителни добавки богати на антиоксиданти по време на лъчетерапия не са препоръчителни, поради това, че могат да защитят, освен здравите клетки, и раковите клетки. За сметка на това след приключване на терапията са изключително подходящи, тъй като антиоксидантите улавят свободните радикали отделили се при лъчететрапията.

Натуралната хранителна добавка Роватен е подходяща след лъчетерапия, мощно засилва имунитета и подпомага възстановяването на организма. Разберете повече за Роватен тук.

Да полагате грижи след лъчетерапия е изключително важно за вашето благосъсътояние, за да се възстанови организма максимално бързо и ефективно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *