Приемът на медикаменти вкъщи е често срещана част от лечението на рак. Важно е ги приемате безопасно и както са ви инструктирали.

Всичко, което приемате в устата си, включително храна, напитки и медикаменти, всички те трябва да се абсорбират от тялото. Процесът се случва в храносмилателната система.

Цитохром P ензими

Група от ензими, наричана цитохром P (CYP) са важна част от процесът на това как лекарствата се разграждат в тялото и как са били абсорбирани в кръвта. Повечето от тях се образуват в черния дроб.

Има много CYP ензими. Известни са ни някои определени, които оказват влияние как лекарствата срещу рак се разграждат в тялото:

Количеството на тези ензими в тялото може да повлияе разграждането на медикаментите. От това зависи колко добре работи лекарството, както и страничните ефекти.

Ако твърде много от лекарството е разградено, може да не проработи много добре и може да се наложи да вземете по-голяма доза, което може да причини повече странични ефекти. Ако твърде малко бъде разградено, можете да имате лоши странични ефекти и може би ще ви трябва по-малка доза.

Храни, други лекарства, включително билкови добавки, могат да окажат влияние на количеството CYP ензими. Така че докато приемате определени лекарства, лекарите също би трябвало да ви кажат кои храни и билки да избягвате.

Храни, които афектират CYP ензимите

Най-известните храни, които афектират CYP ензимите са грейпрут и бергамот (горчив портокал). Това включва сокове направени от тях и други продуктинаправени от тях, като мармалад, например.

Кои храни и напитки да избягвате зависи от това, на кои лекарства сте и кои CYP ензими са включени. Вашият лекар или фармацефт ще каже, ако има трябва да избягвате някои храни и напитки по време на терапията. 

Лекарства, които имат влияние върху CYP ензимите

Билкови хранителни добавки, влияещи на CYP ензимите

Някои от известните включват:

Нашата хранителна добавка РОВАТЕН сърдържа натурални екстракти от растения, изключително богати на антиоксиданти.

Състав на РОВАТЕН: Клиносорбент КЛС-Pb/Cd, Екстракт от джинджифил (Zingiber officinale), Изолат от коренища на куркума (Curcuma longa L.), Чесън на прах (Allium sativum), Екстракт от зелен чай (Camellia sinensis), Дихидрокверцетин от сибирска лиственица (Larix sibirica L.)

За ваша безопасност трябва да кажете на доктора или фармацефта си, ако започнете ново лекарство или си мислите да започнете с билкови хранителни добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *