fbpx

Зеленият чай като източник на антиоксиданти

зеленият чай

Зеленият чай е източник на катехини, които са силно активни антиоксиданти. Те защитават клетките от оксидативен стрес и успяват да неутрализират действието на свободните радикали. Чрез тях се поддържа имунната система, сърдечното здраве и подпомагат изгарянето на мазнините.

Напоследък зеленият чай е област на интензивни научни изследвания, поради ефективното му действие при противоракова терапия. Цел на изследванията е да се определят антиоксидантните свойства на полифенолите, които се съдържат в зеления чай.

Основната функция на полифенолите е да предпазват растенията от ултравиолетовата радиация и агресивните патогени. При изследване на повече от 8000 различни полифенолни структури е доказан техния противовъзпалителен, антиоксидантен и антиканцерогенен ефект.

Освен в зеления чай, полифенолите се съдържат и в плодовете, зеленчуците, кафето, чая, бобовите и зърнените култури. Епидемиологични проучвания са доказали безспорната антиоксидантна роля на полифенолите и техните ползи за здравето. Научно доказано е, че високата консумация на антиоксиданти предпазва от развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза и нервно-дегенеративни заболявания.

Основната положителна роля на полифенолите

е благоприятното им действие върху свободните радикали. Много често тези свободни радикали се образуват под въздействието на различни външни фактори – пестициди, лекарства, тежки метали, ултравиолетови лъчи и редица други. Тези свободни радикали имат свойството да предизвикват верижни реакции на окисление, които протичат в клетъчната стена. Именно това се нарича оксидативен стрес.

Смята се, че свободните радикали значително повишават риска от развитие на рак или сърдечно-съдови заболявания. Полифенолите помагат на организма да се справи по-лесно с оксидативния стрес.

зеленият чай - антиоксидант

Флавоноидите

са двид полифеноли, които се съдържат в зеления чай. Те основно се анализират по отношение на употребата им за медицински цели, тъй като проявяват противовъзпалителни свойства. Доказано е, че те могат да намалят високото кръвно налягане, укрепват клетката и стените на кръвоносните съдове и повишават имунната защита. Те имат антиатеросклеротичен ефект чрез инхибиране на съвкупност от липопротеини (LDL), които са отговорни за транспортирането на така наречения „лош“ холестерол.

Електрохимични изследвания за окислението на полифенолите ни предоставят ценна информация за техните антиоксидантни свойства. Ниският окислителен потенциал на на тези съединения ги прави отлични деактиватори на свободните радикали. HPLC анализ на екстракт от зелен чай показва високо съдържание на полифеноли, включително епигалокатехин, който е отговорен за свойствата на екстракта. При по-ниско съдържание на катехини и техните галатови естери понижава и ефективността на екстракта.

Зеленият чай, приет под форма на хранителна добавка е с много по-високи концентрации на полифеноли, катехини и флавоноиди и би могъл да окаже по-голямо въздействие върху свободните радикали.

Екстракт от зелен чай има и в хранителната добавка ROVATEN.  Комбинацията от антиоксиданти прави добавката високо ефективна при онкологични заболявания. Тя действа благоприятно върху страничните ефекти, проявени при лечение с химио и лъчетерапия, повишава имунната защита и подпомага възстановяването на левкоцитите, хемоглобина и др. кръвни показатели.

Прочетете повече за ROVATEN ТУК!

ROVATEN