fbpx

Емболизация – щадяща процедура срещу рак

лекари извършващи емболизация

Емболизация се прилага, когато дадено туморно образувание се намира на трудно достъпно място неподлежащо на хирургична намеса.

Емболизация е минимално инвазивна нехирургична процедура, при която се извършва запушване на кръвоносен съд, който провежда кръв до определено раково образувание с цел спиране на захранването му. Използва се също и за директно доставяне на вещества към тумора, които да го убият. Чрез емболизацията се намалява и загубата на кръв при последваща хирургична намеса.

Друг плюс на тази процедура е, че чрез нея очертанията на тумора се разграничават по-лесно, което позволява да бъде отстранен възможно най-добре.

Емболизация може да бъде извършена в следните случаи:
  • При рак на черния дроб
  • При рак на бъбреците
  • При миома на матката
  • При артерио-венозни малформации
  • При мозъчна аневризма и други

След процедурата туморът може да намали размера си или да продължи да расте, но с много по-бавни темпове, което позволява последващо третиране. Емболизацията може да се прилага самостоятелно или комбинирана с хирургична операция, химиотерапия или лъчетерапия.

Как протича процеса на емболизация?

Докторът прави малък разрез в областта на слабините, за да стигне до кръвосносен съд и внимателно вкарва катетър в него. След това той инжектира безвредна боя в съда, за да стане видим на улразвук или рентгеново видео. Насочва катетъра към желаното място, след което вкарва определена лекарствена субстанция или вещества като миниатюрни пластмасови микросфери, пяна или малки метални намотки, които да запушат съда и да спрат притока на кръв към тумора.

кръвоносен съд за емболизация
Видовете емболизация, които се прилагат най-често са:
  • Емболизация, при която се инжектират микросферички в кръвоносния съд достигащ до тумора с цел спиране на притока на кръв
  • Хемоемболизация, при която се вкарват микросфери пълни с химиотерапевтици, които отиват директно в тумора
  • Радиоемболизация, при която се вкарват агенти, съдържащи радиоативен изотоп, който директно третира туморното образувание
Какво да очаквате по време и след емболизация?

Обикновено процедурата се провежда с местна упойка, което позволява на пациентите да поддържат сами дишането си. Въпреки чувството на замаяност и сънливост, могат да отговарят на въпроси и да изпълняват команди, като например да поемат дълбок дъх.

Пациенти, които са претърпяли радиоемболизация остават в болницата няколко часа след процедурата за мониторинг, но обикновено биват изписани на същия ден. А тези, които са преминали през хемоемболизация остават за наблюдение в болницата за през нощта.

пациент след емболизация

Хората преминали през емболизация често изпитват слаба болка и изтощеност в продължение на седмица, но в повечето случаи нормалната активност се възвръща след около една-две седмици.

Цялата процедура отнема от 30 минути до няколко часа в зависимост от състоянието на пациента и сложността на процедурата.

Източници: https://utswmed.org/conditions-treatments/tumor-embolization/ , https://www.arsmedica.bg/protseduri/embolizatsiya