fbpx

Ролята на витамин С при борбата с рака

витамин С против рак

Какво казват лекарите?

Все по-актуална тема в медицинските среди е действието на витамин С, тъй като той играе важна роля в здравето на човека. Участва при образуването на колаген за възстановяване на различни тъкани. Витамин С, който се съдържа в портокалите, обаче, не е достатъчен. Нужни са по-големи концентрации от него.

Какво е витамин С?

Витамин С, или аскорбинова киселина, е есенциален нутриент, който присъства натурално в много от храните, които консумираме всеки ден, както и в различни хранителни добавки. Антиоксидант е и предпазва клетките от вредата на свободните радикали.

Високи дози от него могат да бъдат приемани интравенозно или чрез орален прием на таблетки, като практиката сочи, че интравенозния прием е по-ефективен, тъй като приет перорално, се изхвърля по-бързо от организма. Не може да се твърди, че витамин С е лек за рака, но добавен към някой от традиционните методи за лечение, успокоява симптомите и удължава живота на онкологично болните пациенти.

витамин С в лимони

Правени са множество опити с витамин С

Учени инжектирали аскорбинова киселина в засегнати от рак тъкани на яйчниците у мишки и у пациенти. Така установили, че засегнатите от рак клетки са чувствителни към нея, но здравите клетки не са (Източник). Приложението на витамина било комбинирано със стандартна химиотерапия, за да забави растежа на туморите. Все пак малка група пациентки се оплакали от странични ефекти, които се изразяват предимно като типични за тази болест състояния на умора, отпадналост и загуба на тегло.

„Онколози проявяват все по-голям интерес към използване на витамин С“ – Джийн Дриско, съавторка на проведеното изследване, което е публикувано в „Сайънс транслейшънъл медисин“

А д-р Маргарет Рисърс обясни, че той не е лек срещу рак, но се смята, че когато нивата му са ниски или липсват в организма, раковите клетки създават по-бързо нови кръвоносни съдове около себе си и стават резистентни към химиотерапия. Това означава, че недостигът на витамин С ускорява растежа на тумора и пречи на ефикаснато лечение.

Ето и някои други благоприятни действия на аскорбиновата киселина:

  • Защитава организма от бактерии и вируси
  • Помага за по-бързо заздравяване на рани, изгаряния и други наранявания
  • Подсилва имунната система и ускорява оздравяването след боледуване
  • Влияе благоприятно на кожата
  • Поддържа здравето на очите
  • Защитава от сърдечносъдови заболявания
витамин С в лимон

За да поддържате оптимално количество на този витамин в организма си хапвайте плодове и зеленчуци. Той се съдържа в портокали, лимони, киви, ацерола, броколи, зелени чушки и други.