fbpx

Криотерапия – леденостуденият метод за лечение

криотерапия - лечение чрез замразяване

Криотерапия е метод, при който раковите клетки биват унощожени от екстремен студ.

Криотерапия (наричана още криооперация, англ. cryosurgery) се извършва с помощта на визуално насочване осигурено от ендоскоп, ултразвук, магнитен резонанс и други , и тънка, игловидна тръбичка, наречена криопроб, през която преминава течен азот или аргон. Те осигуряват интензивен студ, целта на който е да замрази и унищожи раковите клетки и болните тъкани.

Криотерапия може да се използва при много кожни заболявания, както и при тумори на черния дроб, бъбреците, костите и белите дробове.

Счита се за локална терапия. С нея е възможно лечението на отделни органи, но не може да лекува рак, който се е разпространил към други части на тялото. Тъй като по време на лечението, лекарите виждат радиологични изображения, микроскопичния рак, може да не бъде забелязан.

Приложение на криотерапия

Процедурата може да се приложи повърхностно (вурху кожата), перкутанно (чрез абсорбиране от кожата) или оперативно. Използва се при:

  • Рак на кожата
  • Наличие на бенки, които могат да се превърнат в рак
  • Рак на лимфен възел
  • Брадавици по кожата
  • Несъвършенства по кожата
  • Ретинобластоми – тумори на ретината при деца
  • Рак на простата, черния дроб и рак на яйчниците, особено когато операция не е възможна
криотерапия за лечение на бенки

Въпреки че са нужни още изследвания, за да се потвърди продължителната и ефективност, криотерапията показва добри резултати при много хора.

Как протича криотерапия?

За да се унищожат болните тъкани, разположени извън тялото, течният азот се прилага пряко или чрез спрей устройство. За тумори разположени под повърхността на кожата, лекарят извършва перкутанна процедура чрез тънки игли. При ракови образувания, които са дълбоко в организма, се използват скенери, за да се поставят апликатори (криопроби). След това се пуска течният азот или аргон.

Криотерапията се състои от серия от стъпки, които водят до клетъчна смърт (тъканите биват неколкократно замразени и размразени). Обикновено се използват двучасови цикли за замразяване и размразяване.

криотерапия за подсилване на имунната система
Тъканите, независимо дали са здрави или болни, не могат да издържат на изключително студените условия, и загиват от:

• образуването на лед от течност извън клетките, което води до клетъчна дехидратация.
• образуване на лед в клетката. При около -40 ° C, или по-малко, започва формиране на вътрешно клетъчни кристали, които унищожават почти всяка клетка.
• разкъсвания, причинени от лед експанзия вътре в клетката или свивания, причинени от излизане на водата от клетката.
• загуба на кръв. Клетките умират, когато в рамките на малките съдове на тумора се съсири кръв. Средното време за съсирване на кръвта е около 10 минути. При екстремно ниските температури това време е поне 15 минути, за да се гарантира, че ефектът е постигнат.

След като клетките са унищожени, белите кръвни телца на имунната система работят за изчистването на мъртвите тъкани.

Криотерапия е алтернатива на лечението на рак, когато хирургично отстраняване на раково образувание може да е трудно или дори невъзможно при някои пациенти. Дългосрочната ефективност все още се проучва.