fbpx

Имунотерапията – иновация при лечение на рак?

cells

Дали имунотерапията е новият пробив на медицината?

Твърди се, че имунотерапията е тип противотуморно лечение, което помага на имунната система на боледуващия да се пребори с рака. Тя е наричана още биологична терапия, тъй като използва субстанции синтезирани от живи организми. Самата имунна система е съставена от бели кръвни клетки и органи и тъкани на лимфната система. Тя помага на тялото да се пребори с възникнали инфекции и други заболявания.

Имунотерапията може да се комбинира с лъчетерапия или химиотерапия за по-добри резултати, като се нарича съответно имунолъчетерапия и имунохимиотерапия.

Видове имунотерапевтици

Съществуват два вида имунотерапия – такава, която помага на имунната система директно да атакува раковите клетки и втора, която стимулира имунната система като цяло. Има различни начини, чрез които туморите биват третирани. Ето и някои от тях:

  • Инхибитори на контролна точка – Представляват лекарства, които помагат на имунната система да даде по-силен отговор на тумора. Те всъщност не го атакуват директно, а вместо това се борят със способността на раковите клетки да избягват атаката на имунната система.
  • Приемен клетъчен трансфер – метод, с помощта на който се увеличава натуралната способност на Т-клетките (вид бели кръвни клетки, част от имунната система) да се борят с рака. Те биват извлчени от тумора и след това най-активните от тях се развиват в лабораторни условия. Процесът може да продължи от 2 до 8 седмици. През това време, пациента може да бъде подложен на химиоерапия или радиация за намаляване на имунните клетки. След този период от време, Т-клетките от лабораторията се вкарват отново в болния интравенозно.
  • Моноклонални антитела – познати са още като терапевтични антитела. Те са протеини на имунната система, които са лабораторно продуцирани. Отгледани са да атакуват специфични места намиращи се в раковите клетки. Някои действат като правят раковите клетки по-видими за имунната система.
  • Ваксини – Те подсилват имунната система, но са различни от ваксините за превенция на болести.
  • Цитокини – Те са протеини продуцирани от клетките на тялото. Двата основни вида цитокини използвани при лечение на рак са интерферони и интерлевкини.

Странични ефекти

Имунотерапията, все пак, може да предизвика странични ефекти. Тя се отразява на различните хора по различни начини, в зависимост от това колко здрав е бил човек преди това, какъв вид рак има, колко напреднал е той, вида на назначеното лечение и дозите.

Странични ефекти върху кожата се изразяват като подуване, болка, зачервяване, обриви и сърбеж на местата, където е проникнала иглата. Могат да се появят симптоми присъщи на грип. Като например главоболие, треска, затруднено дишане, отпадналост, мускулни и ставни болки и други. Други странични ефекти са подуване и качване на тегло, поради задържането на течности, диария, риск от инфекция, възпаления и други.

Различните форми  на имунотерапия могат да бъдат давани по различни начини и те са:

  • Интравенозно – Имунотерапевтиците се вливат директно във вена.
  • Орално – Приемат се под формата на хапчета и капсули.
  • Локално – Лекарството е под формата на крем, който се втрива в кожата. Този тип се използва най-често при първоначални стадии на рак на кожата.
  • Интравезикално – Имунотерапевтиците отиват се вливат директно в пикочния мехур.

Колко дълго продължава имунотерапията и колко често се приемат имунотерапевтиците зависи от това какъв е тумора и колко е напреднал, вида на самата имунотерапия и как тялото реагира на нея.

Медицината има големи надежди, че имунотерапията ще е новото успешно лечение на онкологичните заболявания. За момента има редица случаи, които са били успешно разрешени чрез имунотерапия, но все пак е най-важно в кой етап е заболяването. За да може всеки пациент да бъде правилно лекуван, е удачно да се правят редовни профилактични прегледи, с които заболяването да се диагностицира по-рано.