Джинджифилът – помага ли при рак и тумори?

джинджифилът

Джинджифилът е познат като подправка, която придава специфичен парлив и леко лимонен вкус на ястията. Още от древността е използван и в медицината. Все по-често намира място и у дома, защото има редица полезни свойства.

От къде произхожда джинджифилът?

Истинският дар за здраве, джинджифълът, произхожда от изтока – в Китай и Индия за първи път е използван като средство за лечение. В последствие става разпознаваем като подправка в кулинарията, част е от сосове и заливки или се използва като основа за чай.

Джинджифилът

Кои от полезните свойства на джинджифила помагат при рак?

Антираков ефект – благодарение на антиоксидантите в състава му, успешно се бори със свободните радикали, които често са причина за развитие и разпространение на туморни образувания. Облекчава страничните ефекти при химиотерапия и лъчетерапия. Едно от съединенията в джинджифила – 6-шогаол, се образува, когато джинджифиловите корени се сушат или готвят. Изследване на университета в Южна Дакота открива, че съединението може да понижи експресията на повърхностните маркери на клетките, да променя клетъчния цикъл към задействане на апоптоза, да потиска формирането на нови туморни колонии (разсейки), както и директно да отравя раковите клетки.

Повишава имунитетаджинджифилът съдържа голямо количество витамин С, витамини А и В, цинк, калций, йод, натурални антибиотици и антимикотици, чрез които спомага за повишаването на имунната система.

Нормализира състава на кръвта – приемът на джинджифил подпомага възстановяването на нормално кръвно налягане, балансира нивата на холестерола и кръвната захар. Предотвратява сгъстяването на кръвта и образуването на кръвни съсиреци.

Намалява гаденето и подобрява метаболизма – Дъвченето на джинджифил или пиенето на чай помагат при нарушено храносмилане и гадене. Стимулира се панкреаса, като се повишава броя на ензимите, участващи в храносмилането. Чрез антибактериалните си качества подобрява чревната флора. Подходящ е при хора с язва и гастрид, като намаля образуването на киселини.

Редуцира косопада – лечебните свойства подпомагат и в борбата с косопада. Това се дължи на стимулирането на притока на кръв към скалпа и снабдяването на корените на косата с хранителни вещества. Разтежът на нова коса може да се стимулира чрез маска с джинджифил. Джинджифилът се настъргва и смесва с масло от жожоба. Престоява се с маската за поне 30 минути и се измива.

Успокоява болката – джинджифилът успешно влияе върху възпаленията и болките, включително мускулни болки, след интензивно физическо натоварване, менструални болки и артрит.

Как да приемате джинджифил?

Полезното растение може да се хапва сурово – настъргано, като част от салатите, добавено в ястията, сварено на чай или като част от смутита, сокове и напитки. Също така може да се добавя като подправка в стрито състояние или да се приема под форма на хранителна добавка.

Приеман във форма на хранителна добавка, джинджифилът има най-голям процент джинджероли, които са биологично-активните вещества, отговорни за полезните му свойства.

Джинджифил можете да откриете и в състава на хранителната добавка ROVATEN, която повишава имунитета и редуцира страничните ефекти при химиотерапия и лъчетерапия.

Джинджифилът