fbpx

Дихидрокверцетин – полифенолът с поли-ползи

дихидрокверцетин от сибиркса лиственица

Дихидрокверцетин, познат още като таксифолин, е полифенол, принаделжащ в групата на флавоноидите.

Честият прием на полифеноли, сред които и дихидрокверцетин, е свързан с редуциран риск от хронични заболявания, включително рак, сърдечно-съдови и невро-дегенеративни заболявания. Полифенолните съединения са способни да неутрализират вредните ефекти на свободните радикали.

Има доказателства, че дихидрокверцетинът предпазва мезенхимните стволови клетки на костната тъкан от оксидативната вреда(1) и потиска формирането на свободни радикали, като ключова фаза за апоптоза в клетъчните митохондрии(2).

Счита се, че дихидрокверцетинът е един от най-обещаващите антиоксиданти и, че проявява антиракови и неврозащитни свойства.

Суровият материал, от който се извлича дихидрокверцетин е Сибирската лиственица, която расте в изобилие и осигурява постоянни запаси.

дихидрокверцетин от лиственица

Антиоксидантната активност на дихидрокверцетина надвишава тази на най-често срещаните антиоксиданти като токоферолите (Витамин Е) и каротеноидите (Витамин А). Чрез хващането на свободните радикали, той помага на тялото срещу различни фактори на околната среда.

Дихидрокверцетинът поддържа резерва на антиоксиданти в човешкото тяло. Изразходването им може да се дължи на небалансирана диета и други фактори. В резултат, човешкия организъм преживява оксидативен стрес, което може до доведе до различни неразположения и заболявания.

Източник: NIH Dihydroquercetin
Според проучвания с приема на дихидрокверцетин:
  • Подобрява на хемодинамиката, чрез увеличаване интензитета на кръвния поток към миокардиума
  • Връща микроциркулацията в норма, следователно се подобрява кръвния поток към тъканите
  • Подобрява кръвния поток към мускулите
  • Подобрява белодробните механизми и белодробната вентилация
  • Помага за увеличаване на парциалното налягане и оксидацията на кръвта

Разтворен дихидрокверцетинът, се абсорбира бързо и напълно от човешкото тяло, като по този начин се проявява антиоксидантната активност.

Хранителни добавки като Роватен са алтернативен източник на биоактивни натурални съединения, които да заемат мястото на тези, липсващи в организма в следствие на бедна диета и други фактори.

Роватен Блокира реактивоспособни свободни радикали. Свързаните с антиоксидантите радикали не са опасни за организма. Адсорбира и извежда токсините, радионуклидите и вредните вещества, като детоксикира организма.