Куркумата – необикновената подправка на Изтока

куркумата

Куркумата е известна от древна Индия като индийското съкровище и е използвана както в медицината, така и в кулинарията. Тя придава ярко жълтия цвят в кърито и специфичния екзотичен вкус. Има дузина изследвания доказващи чудодейните ефекти на куркумина.

Антиоксидант

Куркуминът има ясно изразени антиоксидантни свойства. Той неутрализира свободните радикали и подпомага производството на антиоксидантни ензими. Оксидативният стрес е основна причина както за стареенето, така и за образуването на туморни огнища. Антиоксидантите са веществата, които успяват да неутрализират радикалите, отдавайки по един свободен електрон и така се борят с оксидативния стрес.

Проявява противовъзпалителни свойства

Възплатителните процеси влияят върху имунната система и отслабват защитните функции. В следствие се увреждат тъканите и тялото става податливо на различни заболявания. Изследвания доказват, че куркуминът оказва влияние на клетъчно ниво, като се бори с възпаленията.

Подпомага работата на черния дроб

Куркумата оказва влияние при затлъстяване на черния дроб. Когато човек се храни непълноценно, често употребява алкохол или се храни с вредни храни, при наличие на диабет, е възможно черният дроб да нарупа излишни мазнини. Това пречи на нормалното му функциониране и цялостното усвояване и преработка на храната. Полифенолите в куркумата подпомагат изгарянето на мазнините и предотвратяват затлъстяването. Куркуминът оказва благоприятен ефект и при хората, болни от диабет, които често развиват аномалии в храносмилателната система. Куркумата може да намали липидната пероксидация като засилва дейността на антиоксидантните ензими. Супероксид дисмутазата, каталазата и глутатион пероксидазата увеличават дейността си с до 20% при хора, приемащи куркума редовно.

Има благоприятно въздействие върху мозъка

Научни изследвания твърдят, че куркумата оказва влияние върху хормона на растежа на мозъка. Невроните продължават да се делят и да образуват нови връзки, дори след края на детството. Това е свързано с дейността на хормона на растежа на мозъка (Brain-Derived Neurotrophic Factor). Когато синтезът на този хормон се наруши, се стига до депресия (която има своите чисто физиологични причини), Алцхаймер. Куркумата оптимизира синтеза на този хормон и по този начин служи за превенция на подобни болести, което е особено важно, ако има наследствен фактор.

„Ако трябваше да разчитам само на едно растение за всички възможни здравословни и хранителни нужди, бих избрал индийската подправка куркума“

Д-р Дейвид Фроли (основател и директор на Американския институт за ведически изследвания в Санта Фе, Ню Мексико)

Пази сърцето 

Куркумата оказва благоприятно въздействие върху вътрешния слой на кръвоносните съдове. Тяхната еластичност е особено важна за превенцията на атеросклероза и други заболявания на кръвоносната система, които водят до най-смъртоносното заболяване – сърдечният удар. Куркумата може да бъде приемана и при пациенти с проведени сърдечни операции – особено при байпаси. Подобряването на еластичността на кръвоносните съдове е ключово за правилната функция на сърцето при вече налични нарушения в нея.

При проблеми с храносмилателната система

Храната се смила по-лесно ако се произвежда достатъчно жлъчка в жлъчния мехур. Куркумата подобрява работата на жлъчния мехур и облекчава подуването и газовете. Съдържанието на голямо количество нишестета и диетични фибри, също подпомагат храносмилането. Твърди се, че приемът на куркумин в по-големи концентрации подпомага загубата на излишно тегло.

Освен това, куркумата още:

  • може да се използва при рани за по-бързото им заздравяване. Поставена върху бинт в прахообразна форма подпомага на зарастването и предотвратява възпаленията;
  • намалява главолието и може да замени аналгетиците
  • подобрява кръвообращението;
  • изпозлва се като основна съставка в кремове за кожни проблеми;
  • може да се изпозлва за отпушване на носа;
куркумата

Куркумата като подправка има слабо изразена потентност заради ниския процент активно вещество (2-7%), спрямо куркумата под форма на хранителна добавка (над 10 пъти повече куркумин).

Хранителната добавка ROVATEN съдържа 95% екстракт от куркумин като повишава имунната защита и се бори със страничните ефекти при химиотерапия и лъчетерапия.

Прочетете повече за ROVATEN тук!