Напоследък се говори много за действието на витамин Ц върху рака. Той, като цяло, играе голяма роля в здравето на човека. Участва  при образуване на колаген за възстановяване на различни тъкани, като тези на венците, костите и зъбите. Но витамин Ц, който се съдържа в портокалите не е достатъчен. Нужни са по-големи концентрации от него.

Какво е витамин Ц?

Наричан още аскорбинова киселина, той е есенциален нутриент, който присъства натурално в много от храните, които консумираме всеки ден, както и различни хранителни добавки. Антиоксидант е и предпазва клетките от вредата на свободните радикали.

Високи дози аскорбинова киселина могат да бъдат приемани интравенозно или чрез орален прием на таблетки, като практиката сочи, че интравенозния прием е по-ефективен, тъй като приет перорално, се изхвърля бързо от организма. Не може да се твърди, че витамин Ц е лек за рака, но добавен към някой от традиционните методи за лечение, успокоява симптомите и удължава живота на онкологично болните пациенти.

Учени инжектирали витамин Ц в засегнати от рак тъкани на яйчниците у мишки и у пациентки. Така установили, че засегнатите от рак клетки са чувствителни към третирането с аскорбинова киселина, но не и здравите клетки. Приложението на му било комбинирано със стандартна химиотерапия, за да забави растежа на туморите. Все пак малка група пациентки се оплакали от незначителен страничен ефект, който се изразява предимно като типични за тази болест състояния на умора, отпадналост и загуба на тегло.

И отново, витамин Ц не е лек срещу рак, но изследванията сочат, че когато нивата му са ниски или липсват в организма, раковите клетки създават по-бързо нови кръвоносни съдове около себе си и стават резистентни към химиотерапия. Това означава, че недостигът на витамин Ц ускорява растежа на тумора и пречи на ефикаснато лечение.

Ето и някои други благоприятни действия на аскорбиновата киселина:

витамин Ц при борбата с рака

За да поддържате оптимално количество витамин С в организма си хапвайте плодове и зеленчуци. Той се съдържа в портокали, лимони, киви, броколи, зелени чушки и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *